Maskotem Necyklopedie - Kocour Mikeš.

10. 10. 2011 9:03:51
Proč zrovna Kocour Mikeš ? Protože i jeho z iniciativy Romských občanských združení málem potkal podobný osud, snad jen s tím rozdílem, že kocoura Mikeše chtěli přinejmenším někteří Romové vyškrtnout ze seznamu doporučené literatury žáků ZŠ, kdežto Necyklopedii opravdu díky Romům vyškrtli - z finále prestižní soutěže Křišťálová Lupa. Oba tak jsou spřízněni téměř podobným osudem.
Josef Lada byl rasista. Asi stejný jako Necyklopedie
Josef Lada byl rasista. Asi stejný jako Necyklopedie

O co jde ? Občanské sdružení Roma Realia poslala ministertvu školství protestní dopis proti knize Josefa Lady Romům vadila jedna stránka příběhu , ve které je Kocour Mikeš zajat cikány - "Podle mého názoru to musel být rasista, když něco takového napsal. Už není mezi námi, nelze po něm chtít opravu, ale já osobně bych zakázal všechny jeho knížky" nechal se slyšet předseda onoho sdužení.(více o cause Mikeš zde)

Necyklopedia pak je obskurní server, parodující otevřenou encyklopedii wikipedia. Jeho česká verze se vyznačuje tvrdým a velmi drsným humorem, který nenechává nit suchou na nikom. A tak se dočtem namátkou o Němcích například že chovají prasopsy - schweinhund, kteréžto jsou jejich národní jídlo a jejich chlupy si melou do klobás a mnoho dalšího nelichotivého o mnoha národech, obyvateli čechistánu, moravistánu a mnoha měst počínaje homosexuly, atd konče. Humor je to drsný, mnohdy až na hranici dobrého vkusu, nicméně všichni ostatní to skousli a možná se i zasmáli absurditě. Dokonce to skousli až tak úspěšně že byl server navržen na prestižní cenu českého internetu "Křišťálovou Lupu".

Minulý čas je na místě. Ke své smůle server se stejným drsným černým a místy nevkusným humorem pojednává i o Romech. A to se nesmí, neb Romové jsou u nás chráněným etnikem, což na vlastní kůži koneckonců poznal i výše zmíněný kocour Mikeš. Občanské sdružení ROMEA podalo organizátorům soutěže podnět k vyloučení Necyklopedie z finále soutěže pro její obsah týkající se Romů. A to přesto že se nejedná o nějaký rasistický projekt ale o server čistě recesistický a bojovat proti němu je tedy už s podstaty stejně absurdní a především kontraproduktivní, jako zakazovat Josefa Ladu. Aktivisté však bohužel dosáhli úspěchu, což mimojiné velmi dobře komentoval tento blog "Konec svobody slova ? Děkujeme ROMEA".

Úspěšní romští aktivisté se teď mohou poplácávat po zádech. Jen jestli to není vítězství Pyrrhovo. Takhle to totiž vypadá, že se nepřizpůsobiví Romové nedovedou přizpůsobení se majoritě nejen v klidu, pořádku a práci, ale ani v (černém) humoru, což už je na pováženou. Co na to jenom Romům/Cigánům říci ? Snad jen:

Romáci, vzpamatujte se, to si opravdu myslíte, že když zakážete dělat si humor, byť drsný, nebo když vyštvete ze školy oblíbeného učitele protože Vaše dítě neporospívá "protože je učitel rasista", stejně tak jako že budete zavírat servery s vtipy o Romech, nebo chtít likvidovat pohádky pro negativní zmínky o Vás (viz kocour Mikeš), Vám nějak zvedne vážnost v očích majoritní komunity a zlikviduje vůči Vám předsudky ? To si opravdu myslíte ?

Proboha kterej blbec vám tohle nakukal ? Jeho jméno si tipnout neumím ale vím jistě - musí Vás Cigány/Romy opravdu z duše nenávidět, neboť podobnými "akcemi" předsudky o svém etniku u majoritní veřejnosti nejenže nezmírníte, ale docílíte PRAVÉHO OPAKU ! Troufnu si také tvrdit, že coby Cigání/Romové máte daleko větší problémy k řešení, než si dělat ramena na jakýsi pofiderní server. Co takhle kriminalita, lichva, výchova dětí, atd ?

Ale nemyslím že moje lamentace "ad romale" padne na úrodnou půdu. Takže zbývá se aktivistů z Romea.cz ptát: Co ve jménu "boje proti rasizmu a za začlenění Romů " zakážete příště ? Cigánskou ... ehm pardon..., Romskou pečeni v restauracích ? A víte kolik masokombinátů vyrábí kromě Debrecínky i Cikánku ? I zde máte pole neorané. A zavřeme všechny střelnice, protože se tam trefují "do černýho" ? A co takhle Straussova opereta Cikánský Baron ? Určitě bude nějaké divadlo v republice ještě mít odvahu uvádět ji.

A co teprv známá lidová "Kdo to byl ? Cikán černý cikán", kterou jsem už dlouho neslyšel v rádiu - čert ví proč... ale nachází se v repertoáru snad všech dechovek a lidovkových kapel ? Rozvaříme všechny vinylové desky kupříkladu Moravanky v papiňáku ? Posuďte sami.Tahle lidovka totiž:

  • nepatřičně vykresluje Roma jako sexuálního násilíka (sloka 4 verš: "Miláa se mu chvíli brání")
  • hovoří o tom že je vhodné na Romy střílet (sloka 5 verše "...v boku rána, zmírá cikán za horama"), což je neodpustitelné a to i když..
  • před tím zřejmě cikáni zapálili statkáři statek ( sloka 5 verš "Hoří statek hoří sláma dým se valí dolinama"), neboť o Romské kriminalitě a tím méně násilí se nesmí moc otevřeně psát ani blogovat. (jak to koneckonců dokládá i zmizení řady kritických statí a blogů z titulních stránek)

Fujtajxl, tenhle song má v sobě tolik rasizmu, xenofobie a diskriminace až se s toho mně nebohému politickykorektníčkovi dělá šoufl. S tím bude muset Romea ať již sdružení nebo server hooonem něco udělat. Nejlépe to všechno ZAKÁZAT.

A když už se zakazování týká, nelze tento blogpost ukončit jinak, nežli odporně rasisticky xenofobní písní "Bílá Bílá Bílá Bílá "dvou kovaných neofašistů Čmeldy a Brumdy z extremstického neonacistického uskupení "Včelí Medvídci", ktrou také museli zkoumat experti na extremizmus a které snad nezakázali jen proto, že ještě žádnou Romskou organizaci nenapadlo toto požadovat....

PS: A co až příjde zima, sníh je přeci tak rasiscky bílý, což je diskriminace a především protiromská provokace - a to nelze tolerovat ani jako rozmar klimatu ! Musíme příště důrazně přitlačit na svatého Petra, nebezkého to oranizátora počasí !

bílá bílá bílá bílá

přes noc nám tu nasněžila

bílé Ústí bílý Most

Bílé není nikdy dost.

Bílá bílá bílá bílá

přes noc z nebe nasněžila

co dál na nás v nebi chystá

svatý Pertr - extremista ?

PPS: Sakryš, nesoutěžím v nějaklé soutěži, ze které by mě mohli mí snědí spoluobčané za moje kritické články o nich zcela demokraticky také nechat vyloučit ? A co na to Ota Zaremba ? Já vím, koleduju si nejen o zákaz blogu ale i o zlatou mříž....

Disclaimer: nic v tomto článku není zamýšleno jako jakékoliv hanobení něčího etnického původu, rasy nebo přesvědčení či schalování podobné činnosti ani projev sympatie s hnutími a organizacemi které mají omezení lidsých práv jakékoliv skupiny pro její etnickou náboženskou nebo jinou příslušnost v náplni svvé činností. Prosím zdržte se v diskuzi projevů rasizmu a sprosté či vulgární mluvy, nedávejte adminům záminku k čistce.

Autor: Martin Prášek | pondělí 10.10.2011 9:03 | karma článku: 28.27 | přečteno: 1576x

Další články blogera

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma článku: 21.76 | Přečteno: 529 | Diskuse

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 1272 | Diskuse

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma článku: 11.33 | Přečteno: 531 | Diskuse

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma článku: 36.14 | Přečteno: 1223 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.63 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 127 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.32 | Přečteno: 941 | Diskuse
Počet článků 330 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3055

Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...