Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrubá nepřesnost se rovná úmyslné lži, pane Fojtíku

culpa lata dolo aequiparatur, praví jedna zásdada římského práva. Neboli "hrubá nedbalost se rovná zlému úmyslu". Její parafráze v titulku mne napadla po přečtení článku páně Fojtíka "Ruští stíhači "provokují" chudáky americké průzkumníky "

Krom jedovatém úvodu (cituji)

Pohybovalo se v mezinárodním vzdušném prostoru, milí čtenáři. A najednou, kde se vzal, tu se vzal, Ivan přiletěl! Se stíhačkou na třicet metrů se k chudáku americkému průzkumníku přiblížil, ozbrojeným břichem letadla ho ohrozil. Hodně si dovolil v mezinárodním vzdušném prostoru, že? ............ Tak jsem si vzpomněl, jak se jeden z blogerů o víkendu strašně rozčiloval ............... Speciálně pro tohoto "vyprovokovaného" blogera jsem zveřejnil malou mapku oblasti, která ukazuje, kdeže se to Ochotské moře nachází. To aby pochopil, co to znamená slovo "provokace" a zároveň viděl, jak má vypadat "správně vyvážené" zpravodajství.

následuje mapka Ochotského moře, která má v čtenáři vzbudit dojem ,že  se letadlo nenacházelo v mezinárodním vzdušném protoru, protože v Ochodském moři se tam ani nacházet nemohlo. že na celé Ochotské može má Rusko jakýsi patent, a že tedy manévr ruské útočící stíhačky byl nejen oprávněný ale i legitimní. (Ostatně musí lhát ti wrazi z wallstreetu už z pricipu když maj v čele Obumbu, žeano !). Já jsem původní Páně Fojtíkův obrázek upravil, že jsem jen zakrožkoval měřítko, aby byly zřejmé proporce oblasti o které hovoříme

A teď si zahrajeme na Radio Jerevan, a budeme uvádět věci na pravou míru.
Obrázek, spolu s reakcí pana Fojtíka sugeruje, že celé Ochotské moře až po Kurily je vzdušným prostorem Ruské federace. Ale tomu tak rozhodně není. A to pomiňme teď že Kurily jsou ukradeny Japonsku.
Podívejme se  na wikipedii, na definici "Národního vzdušného prostoru."

means the portion of the atmosphere controlled by a country above its territory, including its territorial waters

OK. _Národní vzdušný prostor se nacháí nad pevninou, nad vnitřními a nad teritoriálními vodam isvrchovaných států. Vše ostatní je MEZINÁRODNÍ VZDUŠNÝ PROSOR. Podívejme se tedy opět  na wikipedii, co jsou to teritoriální vody.

Základní linie pobřeží (baseline) jest hladina moře v čase nejsinějšího odlivu. Od tét linie je 12 námořních mil pobřežních moří - teritoriálních vod. Nad těmnito vodami vykonává stát plnou svrchovanost.  Dále následuje Pokračovací či přilehlá zóna, rovněž  12 mil dlouhá, ve které má stát právo vykonávat kontrolu cizích plavidel k zabránění narušování svých předpisů a zákonů. Pak je zde tzv. Výlučná Ekonomická Zóna, která vede  minimálně 200 nM od  základní čáry pobřeží - až k hrancím kontinentálního šelfu, max 350 nM. V této oblasti má stát výhradní právo provádět průzkum a využívat přírodní bohatství.

 Z výše řečeného tedy vyplývá, že mezinárodní vzdušný prostor je vše co je nad mořem dále, nežli 12 mil od pobřežní čáry v době nejnižšího odlivu . V podstatě jen tenká asi 22,5 km široká slupka kolem pobřeží, Sachalinu a Ruských Kurilských Ostrovů. V Ochotském moři, majícím na šířku cca 1500 Km  a rozlohu přes 1 500 000 km² je to jako ten pověstný plivanec - v moři. Ochotské može je rozlohou cca 20 Českých Republik.  A i kdybychom brali jako hranici mezinárodního vzdušného prostoru i "přilehlou zónu", je to pořád jen 45 km od pobřeží.  Pro úplnost dodám, že status mezinárodního vzdušného prostoru mají i letecké koridory, které jsou zřízeny pro přelet vzdušných prostorů cizích států.

Ještě by tak Fojtíkův obrázek jakštakš souhlasil s "výlučnou ekonomickou zónou" Ruské federace. Ta sice zabírá většinu Ochodského moře, dokonce i dál za Kurily,  a skutečně Ruská Federace má výlučné právo zde zkoumat a využívat příropdní zdroje. Ale smůla, vzdušný prostor nad ní s vyjímkou příbřežních 12 (24) mil je MEZINÁRODNÍ a v něm si může nerušeně lítat třeba papírový drak .o) 

Kdyby tedy Americké letadlo nad Ochotským mořem v motorech grilovalo vzdušná hejna Ruských lovných racků a plnilo je do pytlíků s nálekou Mc-Donald, kdyby za sebou táhlo vlečnou rybářskou síť, nebo kdyby nedejbože  z výšky deseti kilometrů těžilo ropu či plyn z mořského dna, pak by  skutečně narušilo zónu "výlučných ekonomických zájmů"  Ruska a zásah nebo alespo'n demonstrace síly vůči němu by byl asi vpořádku. Stejně  by ale nevylělo z mezinárodního vzdušného prostoru.

Ale takhle, pane Fojtíku, se klidně letadlo mohlo - a dal bych za to krk že i nacházelo SOUCASNE jak v Ochotském moři, tak I  MIMO VZDUSNY PROSTOR Ruské federace. A vzhledem k rozloze Ochotského moře, mohlo být klidně i stovky kilometrů vzdálené od výsostných vod (a tedy i vzdušného prostoru) RF.   A fčil objektivně mudruj.   
Nejsme si jist, zdali pan Fojtík, coby zasloužilý EUroničitel, USAbuster, Obamobijec a Antimajdaník, ve svém článku tentokrát pouze nepřesně informuje, nebo úmyslně manipuluje čtenáři. V důsledku je to ovšem jedno jak kolečko od trakaře. Jak už jsem řekl, hrubá nepřesnost se rovná úmyslné lži. Inu, žeby tak jen vyráběl vyvážený a nezaujatý blog.... ?
 

PS: Kdyby byli Rusáci včetně své propagandy  - a svých nohsledů chytří, místo ze machrování s kanóny obviní Americké letadlo např z toho, že provádělo neoprávněný radarový geologický průzkum mořského dna, především ložisek ropy a plynu ve výhradní ekonomické zóně RF....

 PPS: A ano. Kdyby Ruské průzkumé letadlo letělo např v Mexickém zálivu nebo podél západních břehů s USA (a na Aljašku to mají blízko ! ) a drželi se  striktně mezinárodního vzdušného prostoru, neměli by ani Američané právo říci ani popel. 

PPS 2 : O jakém incident Genadij Osipovič později  vypověděl:"Vypálil jsem přes 200 nábojů. Bohužel to byly jen náboje bez stopovky. Pochybuji, že si jich všimli" ?

Autor: Martin Prášek | pátek 6.6.2014 10:19 | karma článku: 19,87 | přečteno: 1507x
  • Další články autora

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma: 21,93 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma: 26,93 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,14 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Fialovo kouzlo nechtěného na první školní den

Bývá u nás letitou tradicí, že se prvního školního dne ve vybranýc třídách účastní vybraní hlavouni. Což je koneckonců dobře, občas díky kouzlu nechtěného vzniknou situace s neočekávanou konotací.

1.9.2022 v 11:29 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 330
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3056x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...