Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak jsem v pátek třináctého o kompjůtr přišel.

Pátek třináctého nás nedávno poctil svoji přítomností v kalendáři i v realitě. Přiznejme si, každý z nás je trochu pověrčivý a každý z nás má, takříkajíc na vlastní kůži prožito a z vyprávění zaslechnuto řadu průšvihů a smůly s oním legendárnám datem spojené. Kdy se absurdity a náhody spojily do jednoho velkého slova PRŮSER takovým způsobem, že to snad ani v  jinačí datum nejde. A protože škodolibost jest český národní sport, věřím že i má humorná vložka, na letošní pátek třináctého prožitá -  pobaví. 

Šílený baron Robert Gortz z Gortzů se chystá vyhodit Čórtův hrád do povětřáz filmu Tajemství hradu v karpatech

Letošní pátek třináctého, navzdorty i současnému úplňku, probíhal relativně klidně. Žádný fatální průser, vcelku běžný provoz. A tak jsem si konec dne vychutnával u PC kde jsem si pustil film. Tajemství hradu v karpatech.

Fenomenální Miloš Kopecký coby zlotřilý baron Robert Gortz z Gortzů právě na obrazovce hodil zdeformovaný váleček fonografu  za hlavu, odjistí dálkový odpalovač náloží profesora Orfanika. A s tragickým výrazem zatáhne za splachovač. Bohužel, na obrazovce už Čortův hrád nevyleťál do povětřá, neb se zajiskřilo ze zdroje počítače a bylo ticho a tma.Po nahození pojistek jsem vzal šroubovák, vynda z PC zdroj a jal se zjištoat, kde udělali soudruzi od HP chybu.

Za dobu, co se z části živím servisem PC, jsem se bláhově domníval, že jsem již viděl snad všechno. Krápníky dehtu v PC silného kuřáka, tak silného žej sem se při čištění přiotrávil nikotinem a dva dny blil jako pes. Přehřívající se počítač kvůli zdechlé myši ve větráku.  PC, do kterého chodil kocour chcat.  Myší hnízdo. Vylité pivo. Více než gigabajt velký dokument Office, neb slečna sekretářka psala deset let vše do jednoho obřího dokumentu. Jinou paní, která při psaní ve wordu vždy, když se blížil kurzor okraji stránky odřádkovala jak na psacím stroji. CDčko strčené u notebooku mezi mechaiku a kastli. 4 dvd disky v jedné mechanice. Viděl jsem levný čínský zdroj s elektrolytickými kondenzátory zapájenými s obrácenou polaritou (pak střílely za pár měsíců). Viděl jsem kango zapojené do UPSky (místo agregátu), varné konvice v zálohovaných výstupech maličkých UPSek v různých kancelářích ani nepočítám, vedení 220 voltů  společně se sítí - průvěsem mezi dvěma paneláky ve volných párech cat5e ethernetového kabelu. Viděl jsem základní desku namontovanou do kastle bez distančních spoupů - železo na železo (nepřežila), 10Base2 ethernet fungovat bez termátoru na konci (urvaný BNCák a zbytek koaxu zapíchnutý do květináče do mokré hlíny). Teplovodivou pastu nanesenou na spodek procesoru (do patice). Podnikovou síť zhozenou snaživou uklízečkou, která  zaslepila volné porty všech nemanageovatelných switchů rezervními  patchkabely (jeden kabel na dva porty)  prý "aby se dovniř neprášilo". Viděl jsem  optický kabel zakončený ve vaně třemi na fest dotaženými uzly.  Nebo  převrtanou optiku zručně  "opravenou" elektrikářskýma svorkama zvanýma čokoláda. Přístupový bod jednoho hobbyprovidera spočívající z tabule polystyrénu na komíně, na ní tvárnice, na tvárnici Ovislink 1120, to celé přikryto starým akváriem, zatíženém další tvárnicí. Ethernetové RJ45 zásuvky, zapojené v celém patře na jeden kabel. Poškrábané LCD po umytí obrazovky hadrem na podlahu...

Domníval jsem se tedy, že mě ve vnitřnostech zdroje HP opravdu nic nemůže překvapit. Opak byl pravdou.Nebylo to však ani technické řešení, ani to že by HP použilo součástky z vixlajvantu. Ale prapříčina selhání. Viděl jsem koně blít, hada chcát, letadlo v luftě couvat, žábu pěstí cihlu rozbít, veverku medvěda šukat, hovno na špičce stát, komunistu k bohu se modlit, eunucha pět děcek splodit....  Ale TOHLE jsem ještě neviděl.Stopy po skratu, zuhelnatělý kus plošňáku, které opálil oblouk. Mezi dvěma vývody napnuté něco dlouhého. Coto kur... je ?    

Ona si takhle po plošňáku lezla - maličká housenka. A jak tak lezla, přemostila vysokonapěťový kond na elektroniku zdroje.  Zapálila oblouk a bylo to, jadrnými slovy nádherně zaostalých horalů ze zmíněního filmu - v pérdéli. Zbyla z ní jen zuhelnatělá chitinová  kůžička natažená od pinu k pinu, která se po doteku rozpadla na dva kousky. Záhada ovšem je, jak se taková housenka dostane do zdroje PC, běžícího u mě skutečně 24 hodin v kuse.

A tak až zase budete příští  pátek třináctého číst, že v toto zlovolné datum  i Apollo 13 startovalo, nesmějte se. Je spoust případů, kdy se absurdity a náhody spojily do jednoho velkého slova PRŮSER takovým způsobem, že to snad ani v  jinačí datum nejde.  Na příkladě zkrathousenky  jest ostatně vidět, že průser si vás dycky najde a jeho cesty jsou nevyzpytatelné. .o)

Jo a ta housenka: Bohužel lépe se vyfotit nepodařila

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Martin Prášek | čtvrtek 3.7.2014 9:32 | karma článku: 19,14 | přečteno: 1038x
  • Další články autora

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma: 21,93 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma: 26,93 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,14 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Fialovo kouzlo nechtěného na první školní den

Bývá u nás letitou tradicí, že se prvního školního dne ve vybranýc třídách účastní vybraní hlavouni. Což je koneckonců dobře, občas díky kouzlu nechtěného vzniknou situace s neočekávanou konotací.

1.9.2022 v 11:29 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

  • Počet článků 330
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3056x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...