Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak se hryznout do vlastního ocasu a nesehnout se při tom

Myslíte si, že si organizátoři anticeny,  zaměřené proti sexismu v reklamě dají sec sakra pozor aby se oni sami jakémukoliv sexizmu a genderové předpojatosti, alespoň na stránkách soutěže, vyhnuli? Tak chyba. Mysleli jste špatně.

Již několikátý rok pořádá hnutí NESEHNUTÍ soutěž o  nejvíce sexistickou reklamu. " sexistické prasátko". Ano, je to totéž hnutí, které (neblaze) proslulo tím, že z peněz daňových poplatníků vydalo genderově korektní verzi Červené Karkulky.Toto genderové zkorektnění se vyznačuje tím, že zde byl prakticky vymýcen jakýkoliv  mužský element. Krom zloducha Vlka. Ale to není předmětem článku. Nicméně, koho to zajímá víc, viz zde, druhý odstavec.

Ale vraťme se k jejich mnoho let probíhajiící soutěží "O sexistické prasátko" Na první pohled chvályhodný záměr  vymýtit z reklamy sexizmus poněkut oprýská, když se na soutěž a její  podíváme jejich vlastní logikou.

Už článek, popisující cíle tohoto projektu, by zasloužil důkladný rozbor toho, jak je v něm na muže pohlíženo. Především pak sekce jak sexistická reklama škodí.

Sexistická reklama má závažné dopady např. na sebepojetí mladých lidí či může vést k toleranci násilí páchaného na ženách či poruchám příjmu potravy, což si řada firem často vůbec neuvědomuje.

  • Děti i dospělí jsou ovlivněny obrazy mužství a ženství v reklamě. Prezentace žen v podřízených až ponižujících pozicích vede k toleranci násilí na ženách, které je vnímáno jako běžná součást společnosti.
  • Reklama má vliv i na vnímání vlastního těla. Důraz na dokonalá těla, prezentaci žen v dekorativních rolích a využívání těl jako sexuálních objektů vede k posilování mýtu krásy. To se odráží v nespokojenosti s vlastním tělem, která může vést až k poruchám příjmu potravy.

Ani slovo o tom, jak sexistická reklama, stereotypní zobrazení MUŽE škodí MUŽŮM. Jako by  sexistická reklama škodila jen a pouze ženám a z chlapa prostě "krev netekla". Muž jest do "cílů soutěže" doplněn (pokut vůbec lze i muže za neučitými formulacemi najít) jako jakýsi přídavek, přívěšek a zdá se že je přišit horkou jehlou "aby se neřeklo". Ale budiž, pojďme dál.

Jedním ze zásad gendrově korektního a nesexistického používání jazyka je oproštění se od jazykových stereotypů ve smyslu pevně zažitých rolí. Tak se má spríávně a nediskriminačně v osloveních projevech i inzerátech psát o havířích a havířkách uklízečích a uklizečkách , vědci a vědkyni, prezidentovi a prezidentce a tak dále.

Když totiž napíše člověk například do inzerátů že hledá uklízečku a ředitele, dopouští se sexizmu.Jde tak o diskriminaci, neboť svým vyjádřením skrytě vysílá zprávu že ženy jsou podle něj vhodné jen na neprestižní místo  uklizečky (neprestižní post ) a muži jsou nadřazení protože jsou hledáni na post ředitele či vědce (prestižní post) .

To, že lze pomocí takto nekorektního užívání jazyka vyslat zprávu, že v určitých místech ženy nebo muži prostě nejsou vítáni, a tím vystavět účinnou sexistickou bariéru uznávají samotní Nesehnutí, protože reklamy a inzeráty, které se této chyby dopustí, často s tímto zdůvodněním do soutěže zařazuje.

Jenže této chyby se dopouští na několika místech stránek sami organizátoři !

Podívejme se třeba na Pravidla soutěže.

Pravidla soutěže o sexistické prasátko

Hm, sice se jedná o potírání sexistického zobrazování ŽEN A MUŽŮ.. Ale nominační adresa zní ZENSKAPRAVA zavináč...   Muž se jaxi stratil. Disposable male. Nepodařilo se tímto  NESEHNUTÝM vytvořit pomocí sexistického jazyka  právě to zdání, že  problematika týkající se mužů není zde v této soutěži  vítána  (což sami vehementně kritizují u mnoha reklam) ? Neměla  by soutěž, které zuby nehty i jinými okončetinami  bojuje proti sexizmu vůči ženám i mužům -  mít kontaktní adresu v genderově neutrálním tvaru

A ještě hůře. Zaslané tipy (tedy nominace) schvaluje MODERÁTORKA stránek.  Jeden by čekal ,že u soutěže proti sexizmui rozhodne o nominaci genderově vyvážený realizační team !. Tady ovšem  explicitne - žena.

NESEHNUTÝM, coby organizátorům soutěže proti sexizmu,se tedy podařilo  porušit tytéž principy, které u ostatních tvrdě vymáhají. A navíc vyslat sdělení,  že se muži nehodí ani jako moderátoři www stránek. Úspěch vskutku fenomenální. Tomu tedy říkám hryznout se do vlastního ocasu. Ani sehnout se přitom nemuseli.

Teď už jsem jen zvědav, zdali se pánové a dámy genderistky (když už se hryzli do vlastního ocasu) dokáží i chytit za nos, a  - zcela v duchu zásad, které prosazují - změní svou prezentaci z  jedno pohlaví protěžující na genderově neutrální ekvivalent a v rámci solidnosti  a sebereflexe udělí anticenu "sexistické prasátečko" i sami sobě. Za takovýto kix by si to nepochybně zasloužili.

Každopádně, ještě dnes  "sexistickým prasátečkům" odešlu nominaci jejich vlastních stránek. O výsledku budu čtenáře svého blogu informovat. Nicméně, jestli s nominací stránek www.prasatecko.cz na jejich vlastní anticenu  souhlasíte, podpořte mě tím, že je také nominujete. A v případě úspěšné nominace pro ně budete hlasovat. Děkuji. A samozřejmě, diskutujte a článek lajkujte a sdílejte .o)

Mimochodem, Že to není jen plané plácání do vody a hraní se slovíčky ale že se jedná o skutečnou předpojatost ve stylu "můžům nelze ubližovat" jsem zjistil takříkajíc na vlastní kůži.  Již leta se ve virtuálním i veřejném prostoru potlouká jeden z nejsexističtějších projektů. Rozhodl jsem se jej tedy už minulý rok   na sexistické prasátko nominovat. Dokonce ve dvou pokusech.

O mojí marné anabázi dosáhnout nominace  sexistické stránky si můžete přečíst v článku "Jak jsem (neúspěšně) nominoval stránky na cenu "sexistické prasátečko"  který je relativně nezávislým pokračováním.

Děkuji za pozornost.

Autor: Martin Prášek | pondělí 26.9.2016 10:35 | karma článku: 22,26 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma: 21,93 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma: 26,93 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,14 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Fialovo kouzlo nechtěného na první školní den

Bývá u nás letitou tradicí, že se prvního školního dne ve vybranýc třídách účastní vybraní hlavouni. Což je koneckonců dobře, občas díky kouzlu nechtěného vzniknou situace s neočekávanou konotací.

1.9.2022 v 11:29 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

  • Počet článků 330
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3056x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...