Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Servilně ovčaníš? Státu to jak trouba zaplatíš !

Parafráze známého výroku "nemyslíš - zaplatíš" není v nadpise náhodou. Nedávná aféra v Irsku (o poplatcích za vodu) ukázala, že právě ten pokorný ovčan, vždy servilní a bez odporu, bude nakonec za čulibrka a zase  bit nejvíc.   

Jste rebel, snažící se státu nic nedarovat, rvoucí se se státem o každou korunu? Nebo naopak pokorný oslík, v klidu a radostně nesoucí (platící) jakékoliv břemeno co na vás náš moudrý STÁT zase naloží ? Tak poslouchejte následující příběh z Irska, který není bajkou,. naopak, tvrdou realitou.

Dodávka vody v Irsku byla leta řešena jinak, než jest zvykem u nás. Voda pro domácnosti byla brána jako základní potřeba a jako taková byla zajištována z daní obyvatelstva na úrovni místních samospráv.

Ovšem v roce 2010 se podařilo schválit zákon, který tuto zaběhlou situaci mění. Byla zřízena společnost Uisce Éireann (volně přeloženo Irská Vodárenská  s.r.o ), jako divize a odnož tehdy státního podniku  Bord Gáis Energy (dodavatel elektřiny a plynu, něco jako náš ČEZ či RWE ), dnes již součástí multinárodní korporace. Tato společnost však již neměla dodávat vodu obyvatelstvu placenou z daní, ale měla žít z přímých poplatků od obyvatel. (o tom, že by se o to vIrsku  snížily daně, když už z nich nebude voda placena  ?? ani nemyslete... ) .

V roce 2014 nastaly první lokální protesty, proti tomu, že musí lidé najednou navíc platit za něco, co dříve platili v daních. 11 října pak v ulicích Dublinu se konala demonstrace označená jako WATER REBELION, jíž se účastnilo na 130 000 lidí , což je cca 4 procenta Irské populace.  V průzkumech veřejného mínění se veliká veliká část lidí vyjádřila, že nové poplatky za vodu bude bojkotovat. 

A jak se ukázalo v dubnu 2015, při prvním vyúčtování, odpor vůči nově zavedeným poplatkům byl skutečně výrazný. Tak výrazný, že už nepřicházelo v úvahu jen zglajchšaltrovat pár jednotlivců.

Samozřejmě, jako všude,  i v Irsku se našla skupina ehm, komformistů, no dobrá, říkejme jim třeba POCTIVCI, kteří radostně, či se skřípěním zubů provedli registraci své přípojky  aby platili roční účty v řádech stovek Euro.

Přišli však VOLBY. Z celé vodní aféry se stalo politické téma a každá z kandidujících stran jej použila v boji o voliče.  Není důlažité kdo vyhrál. Nicméně vítězná strana splnila sliby, které ji vynesly  do křesel, a kontroverzní zákon o vodě byl poslán do  ehm či..stičky a poplatky zrušeny. Podobnost s  Bulharskou aférou  kdy pokus "podojit" zdejší obyvatelsvo, vedený dobře známým ČEZem, vyůstil v nepokoje, masové demonstrace a pád vlády , jest zřejmě čistě nenáhodná. Lidi prostě odmítli vládě či korporacvi dělat "oslíčka otřes se ".  

A nyní to poučení. Kontroverzní zákon byl sice  zrušen. jenže.

Ti co nezaplatili, ti za své neplatičství NEBUDOU nijak postiženi.  A ti poctiví troubové, co platili, těm nebude NIC vráceno. (zdroj: Independent.ie - Irish Water latest: Non-payers will not be pursued for water bills)

Zákonů a nařízení dbalí ovčané, ti kteří bez odporu zaplatili, dostali nyní od Irské vlády tak akorát ho ho ehm hodně vztyčený prostředník.Ti, kteří se na to vykašlali, zákonu se natruc vzepřeli a neplatili nic, těm je odpuštěno. Může se to zdát nespravedlivé. Ale dobře jim tak Zaplatili prostě jistou daň.   Daň za komformitu, za ovčansství.

Servilně ovčaníš? Státu to jak trouba zaplatíš !

Jakmile si nechá občan coby ten legendární osel na hrb bez odporu naložit vpravdě cokoliv a neozve se, je to nakonec on , kdo jest ve finále bit. Různí vykukové budou na tom všichni daleko lépe, nežli poctivc, servilně nesoucí jakoukoliv zátěž, co na ně stát uvalí. Kontrolní hlášení a EET budiž jen jedními z příkladů takových břemen z nedávné doby.

Takže milí o(v/b)čané. Nebude lepší se , vedeni Irským a Bulharským příkladem VZEPŘÍT, nežli skončit jako tenhle osel na obrázku ?

 

 

Autor: Martin Prášek | neděle 1.5.2016 9:09 | karma článku: 28,25 | přečteno: 1108x
  • Další články autora

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma: 21,93 | Přečteno: 532x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma: 26,93 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,14 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Fialovo kouzlo nechtěného na první školní den

Bývá u nás letitou tradicí, že se prvního školního dne ve vybranýc třídách účastní vybraní hlavouni. Což je koneckonců dobře, občas díky kouzlu nechtěného vzniknou situace s neočekávanou konotací.

1.9.2022 v 11:29 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 330
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3056x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...