Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nad snahou EU regulovat varné konvice zůstává rozum stát a klesá čelist.

Že to různí euroúředníci mají v hlavách vyraglováno, jest věc známá. Aféry s nařízenou kulatostí jablek, zelenosti okurek a zakřivenosti banánů ostatně mluví za vše. Jejich nejnovější výtvor však všechno toto zdaleka předčí.

Když jsem si před cca měsícema půl dělal Aprýl, v podobě článku o "Evropské směrnici Regulace Vakua",  kterýžto fiktivní (zatím .o) ) legislativní  institut Bruselu měl za cíl regulovat nebezpečné vakuum, které volně vypuštěno, jak občany tak zlovolnými korporacemi,  ředí atmosféru a spoluzpůsobuje globální oteplování, netušil jsem že se  asi stejně smysluplné a fyzikálně na hlavu postavené směrnice dožiju v reálu a aprýl to v žádném případě nebude.

Ta nejnovější Euroturboidiocie na kvadrát se jmenuje "ZÁKAZ NEÚSPOORNÝCH TOPINKOVAČŮ A VARNÝCHG KONVIC ". Na první pohled to vypadá bohulibě. Ale už na ten druhý pohled je to sprominutrím napřesdržku. Perlíkem po kulách  totiž eurobyrokraty  mlátí -  tetička FYZIKA.

Oni Bruselští Eurohujeři  nejsou s fyzikou na štíru poprvé. Už takzvaná dieselgate ukázala, jak moc jsou eu regulace mimo mísu.  Neustále se spřísnující emisní podmínky pro automobily již dávno dosáhly  hranice, za kterými se normální automobil vyrobit prostě nedá. Výsledkem jsou nízkoobjemové motory typu HTP , přezdívané "hovno to pojede", přeplňované, hnané na hranici výdrže materiálu a chcípající po 100 kkm.

A samozřejmě homologační testy a oficiální měření spotřeby, které s realitou provozu na komunikacích nemají společného vůbec nic. Aby se auta do těchto Eurolimitů vůbec vlezla, ohýbají se testovací metodiky takovým stylem, že se pomalu ani nepočítá že vůz jede po silnici a že by na jeho karoserii působil odpor vzduchu, o valivém odporu pneumatik raději nemluvě. Celou Dieselgate tak vlastně umožnil rozdíl mezi REALITOU a na hlavu postavenými limity, prosazené Eurobezmozky. A ten rozdíl mezi realitou a podmínkami  k splnění eurolimitů byl tak markantní, že šel bez potíží softwarově detekovat.

Ale budiž. Ne každý se vyzná v autech.Ale varnou konvici na čaj viděl každý úředník. A jak funguje, jest snad každému jasno. Jernom ne v Bruseli.

Tak to tedy  pro žáčky  zvláštní školy zvané Euroinstituce, kteří fyzice ve škole příliš neholdovali, vysvětlíme hezky polopatisticky.

Fyzika nás učí, že existuje veličina, zvaná měrná  tepelná kapacita. Udává, kolik musíme jednomu kilogramu určité látky dodat energie (práce), abychom zvedli jeho teplotu o 1 stupeň .

Energie  = hmotnost * tepelná kapacita * rozdíl teplot

neboli  vzoreček klasický 

Q = mc(T2-T1)

Měrná tepelná kapacita vody jest dle wikipedie 4180 Joulů na kilogram a stupeň Kelvina. Tedy že jednomu litru musíme dodat 4180 Joulů energie abychom jej ohřáli o jeden jediný stupeň. 

Vezměme příklad: máme  1 litr vody  (tedy 1 kg) teplé 20 stupňů a chceme ji zahřát na bod varu tedy na 100 stupňů ve varné konvici s příkonem 2000W.

Rychlým dosazením do rovnice Q = 1*4180*(100-20)

zjistíme že na přivedení 1 litru vody 20 C teplé k varu je potřeba 334 400 joulů. Tuto energii prosě vodě musímne dodat, děj se co děj, a to jakýmkoliv způsobem.

V našem případě má konvice příkon 2 000 W. Z fyziky víme, že jeden Watt  za jednu sekundu vykoná práci (předá enegii) pravě jeden J. 2000 W konvice  tedy za sekundu předá 2000 J energie. Prostou trojčlenkou tedy dostáváme, že 2000Wattová konvice nám litr vody uvaří za 167.2 sekund.

Co se milí Eurobyrokrati stane, když použiijeme ekologicko-úspornou konvici s příkonem jen 500W ? Ušetříme  kolik ?? Sprominutím houbelec. 

Množství práce (energie), které je potřeba dodat litru vody z našeho příkladu zůstává stejné, fyzikální zákony totiž zaplaˇpánbůh serou na Brusel z vysoka. Abychom vodě dodali potřebnou energii, potřebujeme čtyřikrát delší čas !  Je to úplně stejně logické, jako že napouštět bazén menší  trubkou potrvá déle.

Takže výsledek celé slavné unijní regulace varných konvic je - že Nula od nuly pojde. Takže to vlastně není takový průšvih, viďte. Mnohé Eurokrávoviny dopadly mnohem hůře.

Naopak, průser to je, neboť jsme v minulké úvaze brali pouze ideální případ a nepočítali ZTRÁTY.

Z hlediska terodynamiky je sice taková vyhřívací spirála zařízení téměř 100 procentně účinné. 100 procent příkonu se prostě nepromění v nic jiného nežli teplo. Nicméně, toto teplo neohřívá jenom vodu uvnitř, ale i masu konvice,  a sprostředkovaně také vzduch okolo.Ale k tomu se vrátíme.

Ztráty dále  nastávají na přívodních šňůrách, kontaktech termostatu, vidlicích a  spojení konvice se základnou. díky takzvanému "přechodovému odporu". Kamarád si dal práci a  tyto přechodové odpory u běžné čínské konvice změřil. Výrobek s příkonem 1200 W vykázal přechodový odpor 0,46 ohmů. Long story short, ztráta v přechodových odporech a šňůrách  v onom konkrétním případě činí cca 12.4 W což je něco málo více  než jedno procento. Zde může být racionální základ, snížením proudu se sníží ztráty na těchto přechodových odporech díky ohmově zákonu. P=R * I na 2 . Tedy snížením příkonu na polovinu, klesnou ztráty na čtvrtinu.

Ovšem už tak malé a bezvýznamné ztráty.  Chápal bych, kdyby se jednalo o zařízení jedoucí v kuse stovky hodin ročně. Ale varná konvice jede pouhé minuty denně. Ostře to připomíná Murphyho zákon:

Starejme se o krtince, hory se už nějak protlučou.

Prodloužením doby ohřevu nám ovšem jiné ztráty vzrostou. Jsou to ztráty, které jsou závislé na čase . Tedy jde o to, kolik energie po dobu ohřívání unikne do prostoru. Stěnou konvice, tepelnou vodivostí okolního vzduchu., infračerveným vyzařováním atd.  A zde platí, že čím kratší dobu tyto ztráty necháme působit, tím lépe. Prodloužíme li dobu ohřevu,  snížíme jeho efektivitu.  Což je přesně OPAK, než to o co Bruseli prý jde.

V naší analogii s napouštěním bazénu si můžeme představit ztráty jako prostý fakt, že má bazen díru. A touto dírou nám uteče určitá část dodané vody. Respektive, že nám utíká třeba 5litrů vody každou sekundu. A protože v bazénu zůstane jen tolik vody, kolik  tam lejeme mínus tolik kolik vyteče dírou, jest zřejmé, že čím slabším čůrkem bazén plníme, tím delší dobu to bude trvat, tím více vody za tu dobu stihne dírou vytéct. a čím slabším přítokem plníme, tím je plnění méně efektivní.

Jediné způsoby, jak poněkut (jednotky procent) zvýšit účinnost varné konvice je izolovat její stěny třeba skelnou vatou, použízt izolační materiál přímo na výrobu stěn knvice, snížit plochu povrchu stěn, tedy udělat z ní kouli.(v bazénové analogii - aspoń částečně ucpat díru)  Ale administrativní snížení  příkonu ? To  nic neřeší a dokonce  všechno ještě zhorší.  Což je znalost z oblasti středoškolské fyziky.

 A jak už to bylo v případě žárovek, kdy se po jejich zákazu přestaly prodávat jako svítidla ale jako lokální elektrická topidla (viz heatball) , budou si lidé místo varných konvic postižených eurobefelem kupovat prostě klasické ruské SAMOVARY.

Což v případě elektrických samovarů není v podstatě nic jiného, nežli  vysoce neefektivní varná konvice (neefektivní, neb má stěny z vysoce tepelně vodivého plechu  a ne z relativně tepelně izolačního plastu - a tedy řádově vyšší tepelné ztráty  ).

Ale Euroouřada bez mozku  bude spokojen. A totéž  v bleděmodrém lze napsat o topinkovačích i fénech na vlasy a sušičích na ruce, které chce Euronedouk také zregulovat.

  Jedná se zkrátka o elementární fyzikální krávovinu a osobně bych teď nechtěl být v kůži učitele fyziky autora tohoto europaskvilu. Neb bych se musel hanbou propadnout na druhý konec galaxie.

PS: Na odlehčenou: Chodil PánBůh po světě a z velkého pytle rozhazoval po světě blbce, debily, idioty a kretény. Když v tom zakopl o pobřeží a u Brusellu ten pytel celý rozsypal. Podíval se na zem a povídá: No co, sbírat vás už nebudu. EU bude sídlit tady !

 

 

 

Autor: Martin Prášek | neděle 15.5.2016 10:10 | karma článku: 40,73 | přečteno: 3005x
  • Další články autora

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma: 21,93 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma: 26,93 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,14 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Fialovo kouzlo nechtěného na první školní den

Bývá u nás letitou tradicí, že se prvního školního dne ve vybranýc třídách účastní vybraní hlavouni. Což je koneckonců dobře, občas díky kouzlu nechtěného vzniknou situace s neočekávanou konotací.

1.9.2022 v 11:29 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

  • Počet článků 330
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3056x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...