Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návod, který dle pana Babiše neexistuje.

Včera  jednal Senát o zákoně,který uvalí na providery povinnost blokovat webové stránky, které  ministerstvo financí určí. Jedním z argumentů PRO pak bylo, že tuto blokaci prý nelze obejít.Navzdory opačnému stanoviski IT odborníků.

Včera, při projednávání  zákona o regulaci hazardu, jehož součástí  jsou i kontroverzní paragrafy, které   jednání o povinosti internetových poskytovatelů blokovat úředníky určené webové stránky - a při námitkách že tuto blokaci lze snadno obejít, prohlásil jeho  ideový taťka, ministr financí Andrej Babiš násleující výrok, který zřejmě vejde do dějin:

Jestli existuje nějaký podrobný návod, jak to obejít, my o tom nevíme. Pokud je takový návod, tak fajn potom. Kde je tedy problém? Potom to, co navrhujeme, pokud to někdo říká, my si myslíme, že není takový návod, že to je dezinformace. To se samozřejmě ukáže.Andrej Babiš

 Ne, to jsem si nevymyslel. Skutečně tuto větu pan Babiš řekl, lze najít ve stenozáznamu jednání Senátu

To je sprominutím taková kapitální krávovina, že zcela určitě zlidoví vedle slavného "já bych všechny ty internety zakázala" Dovolím si tedy tu nebetyčnou drzost, coby pouhý blogger a tedy méně než plebes,  na stránkách Andrejem Babišem vlastněného periodika, vyvést Andreje Babiše z omylu. Doufám,  že toto není můj naprosto poslední blog  zde.

Po nezbytné technické omáčce tady poskytnu nejeden ale dokonce tři návody jak blokaci obejít. Snadno, rychle a prakticky instantně. Potvrdí Vám je každý ajťák.

Vřele prosím informované ajťácké publikum o shovívavost, neb jest to psáno pro naprosté  laiky, stylem aby to pochopil snad každý.

Jak funguje web:

Každý z nás již někdy slyšel skova jako "klient"  a "server" Celý web funguje prakticky tak že se počítač klient  tedy Váš počítač obrátí na server s  dotazem:  "POŠLI MI  WEBOWOU STRÁNKU WWW.VELKY_HAZARD.COM/NĚCO.HTML". Server náš požadavek zpracuje, obslouží (server = "sluha" ), nemusí nás zajímat jak, a výsledek toho požadavku pošle z5 klientovi. Klientský počítač se serverem jsou propojeni přes síť poskytovatele a INTERNET.

Normálně to vypadá takto:

Aby bylo možno weby blokovat, zařadili nám ovšem povitici do sestavy jakousi černou skříňku.  která VEŠKERÉ  vaše požadavky prozkoumá, a když je uzná závadnými, prostě je nepropustí. Nebo nepropustí odpověď serveru Vám.Myslím že je korektní tuto "černou skřnku" pojmenovat po ideovém otci tohoto zákona a tohoto požadavku jako   "BabišBox".

 

Tato černá krabička musí být rychlá, inteligentní a proto i pořádně DRAHÁ. (i pro menší poskytovatele mluvíme o statisících blíže k milionu ). Velcí to přežíjí, pro malé se může jednat o polibek smrti...

 

Návod jak obejít blokaci wevbových stránek

1: Ten nejméně sofistkovaný způsob jest použití tzv PROXY SERVERU. Proxy anglicky znamená "zastoupení". A tak když my nemůžeme mluvit s nějakým serverem přímo požádáme specializovaný server aby nás "zastupoval". Funguje to takto: 

Náš klient se spojí  ne se serverem, jehož obsah požadujeme, ale s takzvaným Proxy serverem a zaůkoluje jej:  HEJ, STÁHNI PRO MĚ  STRÁNKU WWW.VELKY_HAZARD.COM/NĚCO.HTML A POŠLI MI JI.

No a proxy server tuto stránku stáhne a pošle nám ji. A blokace je obejita. My se přeci na "závadný" server vůbec nepřipojili.

 

Službu proxy serverů nabízejí jednak na komerční bázi  takzvané anonymizery. .Firem , které tuto službu poskytují za drobný bakšiš (a v době plateb kartou přes internet jej zaplatit není problém ), jsou na Internetu tisíce. Stačí jen zagooglit.

A ten, kdo se nechce registrovat a platit  tak tomu stačí najít nějaký free proxy server, třeba hideme.be Nebo vygooglit seznam nějakých FREE WEB PROXY serverů.

A to nemluvím o tom, že sofistikovanější Proxy servery ještě komunikaci mezi klientem a proxy serverem (Tedy tam, kde sedí čmuchající BabišBox )  ŠIFRUJÍ POMOCÍ SILNÉHO ŠIFROVÁNÍ.

Samotné nastavení prolížeče je brnkačka. At již najdete komerční anonymizer, nebo si nějaký vyberete v seznamu  free proxy serverů, zpravidla skončíte se dvěma čísly. IP adrsou (123.123.123.123 ) a portem(zpravidla 8080 nebo 3128) . Stačí vyplnit tyto dvě čísla v nastavení prohlížeče. Pro IE: Možnosti Internetu > Záložka "připojení"  > Nastavení místní sítě .

Pro Firefox:

Možnosti > Rozšířené > Síť > Nastavit připojení.

 

Ano až tak jednoducké jako  RAZ DVA TRI to je.  Najít fungující anonymní proxy server, vyplnit dvě čísla v nastavení prohlížeče .A blokace je... fšak vítě kdě.

Snad ještě snadsnější je návod číslo dvě : Použití  sítě TOR.

TOR jest zkratka pro The Onion router. Neboli cibulový routing. Je to program, který slouží na šifrování , obcházení  síťových blokací a firewallů,  zajištující jako bonus ANONYMITU  uživatele a silné šifrování datového toku. Činí to na principu "cibule" (onion = cibule). Když si TOR  nainstalujete,  potom data jsou při odchodu z Vašeho počítače nejprve ZAŠIFROVÁNA , a potom poslána náhodně na nějaký další počítač (takzvaný node ) připojený v síti TOR. Tam je Vaše komnikace opět zašifrována a poslána zase na další a tak dále . Postupem přenosu se tak na sebe balí  vrstvy šifrovaných dat, jako slupky na cibuli. Na posledním kroku je potom cibule v takzvasném exit nodu "oloupána", dešifrována  a poslána serveru. A odpověď serveru jde stejnou cestou zpět.

Obrázek

Protože konfigurace tohoto řešení by mohla být nad síliu uživatele, poskytují autoři TOR projektu  řešení zvané TOR BROWSER. Je to prostě jen instalační balíček, ve kterém je vše potřebné už nainstalováno a správně propojeno. Stačí tedy kliknout INSTALUJ .. A po instalaci  kliknout na ploše na ikonku Tor browseru. That is all.. Blokace obejita. Snadné, rychlé, dostupné každému .

Podotýkám rovněž, že na Youtube jest podrobný návod  v podobě instruktážního videa, jak tuto blokaci obejít a to dokonce v češtině !  (Autor Michall Špaček)

 

Třetrí, nejvíce sofistikovanou variantou jest využití takzvaných VPN

VPN znamená "Virtuální Privátní Síť". A je to přesně to, co  slyšíte. Vytvoří se jakoby počítačová síť, která na jednom konci má Váš počítač a nadruhém konci  VPN server někde na konci světa. Na svém počítači nainstalujete VPN  klienta, ten se spojí s VPN serverem na druhém konci světa. Šifrovaně samozřejmě. Výsledkem takového spojení je potom  situace, jako byj  jste až k VPN serveru natáhli dlouhý sí´tový kabel a do INTERNETU byli připojeni tímto kabelem.  Pro jakýkoliv sledovací software se tváříte, že sedíte na druhém konci světa. a samozřejmě ani tady onen zákeřný BabišBox nemá  šanci zjistit, co vlastně tím  virtuálním síťovým kabelem teče. 

Jako vhodné programy se používá například OpenVpn. Seznam poskytovatelů vpn služby   samozřejmě dodá google.  , neno třeba využitím https://thatoneprivacysite.net/ Tato varianta je nejsofistikovanější ale nejnáročnější na  nastavení.

----------------

Jak vidíte, z  voleje a z rukávu vám každý nejen ajťák , ale i každý trochu sofistikjovanější  uživatel PC vyplázne hned tři způsoby, jak onu slavnou blokaci obejít.  Je jasné, že výsledkem celá šarády s blokací . A že pan ministr Andrej Babiš je , přinejnmenším ve věcech internetu, až zoufale nekompetentní. A jeho tak křečovitě prosazená blokace opatřením zoufale neefektivním !

 

Poznámka: Působím  jako IT specialista  u poskytovatelů Internetu od roku 1999.

 

Autor: Martin Prášek | pátek 27.5.2016 12:42 | karma článku: 30,31 | přečteno: 1638x
  • Další články autora

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma: 21,93 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma: 26,93 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,14 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Fialovo kouzlo nechtěného na první školní den

Bývá u nás letitou tradicí, že se prvního školního dne ve vybranýc třídách účastní vybraní hlavouni. Což je koneckonců dobře, občas díky kouzlu nechtěného vzniknou situace s neočekávanou konotací.

1.9.2022 v 11:29 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 330
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3056x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...