Jako přes kopírák - vražda Jo Coxové a vražda Ylve Anna Maria Lindh

19. 06. 2016 11:39:35
Británie a celý svět jest otřesen vraždou Britské poslankyně Jo Cox. Málokdo už ovšem ví, že existuje jiná vražda evropské političky, která se té součastné - hlavně okolo vnitropolitické situace - podobá jako vejce vejci

Píše se 16 červen 2016. Do klíčového, dalo by se říci světodějného referenda o BREXITU, tedy o tom, zda Velká británie setrvá nebo vystoupí z EU zbývají dny . Příznivci Brexitu sílí, příznivci eurokomformního křídla ztrácejí. Poslední trozdíl je přes 10 procent ve prospěch Brexitu.

A tehdy je šíleným padesátidva letým mužem na ulici za bílého dne ubodána významná postava kampaně REMAIN, 41 letá Jo Cox.

S pohledu příznivců Brexitu je o vraždu nepotřebnou a zbytečnou. Kontraproduktivní, neboť tato politička jejich pozici neohrožuje.

Okamžitě je vrah přinejmenším novináři ztotožněn s Britskými zastánci Brexit. Kampaně obou směrů jsou sice pozastaveny, nicméně jakákoliv zmínka o jo Coxové funguje jako kampaň proti brexitu.

Preference odpůrců Brexitu rostou díky sympatií s obětí a příznivci Brexitu mají pomalu obraz těch co ukrucují kočičkám hlavičky a žerou malý děti. Ne sice v médiích ale v myslích Britů.

A do referenda zbbývá pár dní.

Vražda, která měla tak podobný scénář, jakoby vražda Jo Coxové byla její kopií, se udála v roce 2003 ve Švédsku.

Ylva Anna Maria Lindh , (19 června 1957 – 11 září 2003) byla političkou Švédské sociálně demokratické strany. Byla těžce pobodána 10 srpna 2003 a v brzkých ranních hodinách 11 srpna zemřela. V té době byla ministryní zahraničí.

Podzim roku 2003 byl ve Švedsku horký. Na 14 září roku 2003 bylo totiž vyhlášeno referendum o tom, zdali má Švédsko začít místo národní měny používat EURO. Vrcholily kampaně jak europříznivců, tak euroodpůrců. A Europříznivci v této kampani prohrávali.

Ylva Anna Maria Lindh jako přední politička proevropské Švédské sociální demokracie , byla jedním z vedoucích mluvčích a jednou z tváří bilboardů kampaně PRO EURO. V den její vraždy se její obličej objevil na billboardech po celé zemi.

10 srpna při nákupu v obchodním domě Nordiska Kompaniest, kde bez ochranky (sic !) kupovala oblečení na zítřejší televizní debatu o přijetí/nepřijretí Eura, byla kolem 16 hodiny přepadena a těžce pbodána. V kritickém stavu byla převezena do nemocnice, kde následující den svým zraněním podlehla.

Až 24 srpna byl zadržen pachatel. Mijailo Mijailović . A jako náhodou byl novináři identifikován stojící v prvních řadách při projevu politika z švédskách Liberálů (tehdejší odpůrci eura) a leták této strany vyhodil do odpadu těsně po vraždě.

Podle některých údajů byl před pěti dny před incidentem propuštěn z blázince, měl za sebpou dlouhou historii mentálních problémů a odsouzení za násilný trestný čin.

Scénář téměř jako přes kopírák. Podívejme se co vše mají obě dvě vraždy společné

1: vnitropolitická situace. Blíží se referendum o zásadní otázce. Názorové střety proEU a antiEu táborů.

2: Průzkumy ukazují, že anti-Eu názory vítězí.

4: Vraždy na veřejných místech.

5: Nulové zabezpečení, chybějící ochranka...

6: Obětí politička, tvář a mluvčí kampaně, žena. Smrt ženy (matky) vždy budí velké emoce.

7: Vrah je v obou případech duševně vyšinutý samotář s dlouhou historií mentálních problémů medikace a léčby.A do duševně narušených pacientů není problém implantovat cizí myšlenky...

8: Pokus o ztotožnění vraždy s jejími politickými protivníky (odpůrci EU, opozicí a pravicí)

9: Motiv pro pravici a euroodpůrce vychází značně nesmyslný, neb dle průzkumů vítězí a nemají takové činy zapotřebí.

10: Ukončení kampaně k probíhající události. Jest tu však také jeden podstatný rozdíl. Ukončení kampaní ve švédsku poškodilo především příznivce Eura, protože jejich kampaň byla řádově masivnější.

11.: Vlivem solidarity s obětí se dle některých průzkumů mění poměr sil a přibývají příznivci názoru, který zabitá osobnost zastávala.

Závěry, nechť si ctěné čtenářstvo učiní sami. Tím komformním může být třeba tvrzení, že je vidět že vypjatá politická situace "probouzí šílence". Tím méně komformním, ale snad nejméně kontroverzním může být závěr, že vrah Jo Cox o vraždě Ylva Anna Maria Lindh věděl a byl to tzv "napodobovač".

Ostatní nabízející se závěry nechám na vůli a úvaze čtenářstva.

Kdybych však byl konspirátor, poznamenám asi, že to tehdy ve Švédsku trochu zkazili. Přeto že se jedná o veřejné místo, podařilo se pachateli prchhnout, místo aby byl zatčen okamžitě. Zatčen byl až dávno po referendu a jeho ztotožnění s pravicí a s antiEuro názorem tak už nemohlo nic ovlivnit. Nasvíc od samotného atentátu do referndda bylo příliš málo času na to aby lideé pod vlivem emocí konvertovali k tomu správnému názoru. Výsledky švédského tehdejšího referenda naznačují, že se lidé sice dali částečně ovlivnit, nicméně ke zvratu situace to nestačilo. To v Británii takové chyby nedopustili. Pachatel zadržen prakticky ihned, spojení s pravicí a Brexitáři už v prvních minutách. Kampaně jsou sice pozastaveny, ale jakákoliv zmínka o jo Cox je vlastně skrytoui ka,mpaní proti Brexitu. A tak dále neb se předvolební průzkumy otočily z převahy 10 procent pro BREXIT k převaze 5 procent pro REMAIN. Ale pravda je tam venku a coby obyčejný smrtelník, mohu si myslet cokoliv.

PS: Můžete mě mít za cvoka. Ale nejsem sám, v době psaní článku si souvislosti povšimla i některá média, odkaz 1. Odkaz 2

Autor: Martin Prášek | neděle 19.6.2016 11:39 | karma článku: 38.80 | přečteno: 2455x

Další články blogera

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma článku: 21.76 | Přečteno: 529 | Diskuse

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 1272 | Diskuse

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma článku: 11.33 | Přečteno: 531 | Diskuse

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma článku: 36.14 | Přečteno: 1223 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 125 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 272 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 330 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3055

Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...