Martin Prášek

Kolik lidí jsou "několik tisíc" ?

29. 10. 2016 22:22:42
Staroměstské náměstí zaplnilo několik tisíc účastníků alternativní oslavy 28 října . A podobně. Co se ovšem nikde nedočtete, je jejich skutečný ODHADOVANÝ POČET.Proč ?

Pamatujete si ještě, jak začínala plyšárna ? Kdy to ještě měli soudruzi pevně v rukou a po prvotním šoku ze 17 listopadu začaly do ulic na Václavské náměstí vycházet první občané ? Pamatujete si, co vysílala tehdejší televize a co psalo tehdejší Rudé Právo ? Pamatujete na slogan "Televize lže jak když Rudé právo tiskne" ?

Tehdy jsem měl možnost srovnat výtisky Rudého Práva informující o prvních demonstracích. Nejvíce demonstrantů přiznalo Rudé Právo pro Prahu.Tam sice bagatelitzovali, nicméně si nemohli dovolit až tak otevřeně lhát - vždyď místní byli u toho. To edice Rudého Práva pro severní Moravu, ačklliv byly články skoro stejné - lišily se počtem uvedených demonstrantů. A to prosím o řád. Soudruzi zkrátka dělali vše proto, aby vlnu protestů před ostatní republikou bagatelizovali, co to jde, aby se jiskra odporu nepřenesla dál. jak ale víme, bylo jim to plat prtný.

Dne 28 října 2016 měly probíhat oslavy ČS státnosti na Pražském Hradě. což o to, ony probíhaly. Ale vzhledem ke kontroverzi, kterou vzbudil prezidenrt Zeman i jeho nohsledi, to mnohým lidem takzvaně "házela pumpa spátky" a proto byly na Staroměstském náměstí uspořádány trucoslavy.

Při každé podobné události bývá uváděn odhadovaný počet účastníků. Ať už se jedná o setkání spolku přáátel žehu v Dolní Radechové, nebo skinheadský pochod nějakým romistánem, demonstrace odborářů, nebo zlatá z Nagana.

Ano, tato odhadnutá čísla jsou vlemi často předmětem mediální manipulace. Skupinám které zastávají názorový diskurz, který je právě v nemilosti, se účstníci uberou (Třeba demonstrace antiislamistů) , chvályhodným událostem se počet navýší (demonstrace sluníčkářů proti rasizmu třeba). Obvykle má pořadatel svoje čísla.. A média svoje. Ale VŽDY je alespoň nějak kvantizovatelný údaj, se kterého si člověk mlže udělat jakous takous představu, kolika lidem se zdá daný problém tak palčivý, že nneváhali vyjít do ulic.

Ale dnes ? Trucoslavy na Staroměstském náměstí ? Ty žádný číslo nemaji. Hovoří se o davu, o tisících, o zaplněném atd Ale konkrétní čísla v médiích nepadnou . Proč ?

Domnívám se, že motivace je stejná jako tehdy. Aby lidé nevěděli, kolika lidem tady leží hradní klika v žaludku. Aby se jiskra odporu nepřenesla do celé země, aby lidé najednou nezískali odvahu mluvit o problémech a vyjít do ulic. Aby to se soudruhy i dnes nevzalo rychlý sešup.

Mediální mlčení ohledně počtu účastníků prolomily nakonec, jako už několikráte až lidé na sociálních sítíchj, zveřejňující svoje odhady. Jediný, kdo si toho zatím všiml, byl ČS rozhlas . Mimojiné, srovnávající zaplnění náměstí s vítáním hokejistů po vítězství v Naganu. Ostatně tato fotografie, šířená soc sítěmi, mluví za všechny .

Ale je více materiálu pro srovnání. Podívejte se například, jak vypadaly de,monstrace odborářů v 90 letech, uváděná účast 40 - 90 tisíc. Mediální lež o "nekolika tisících lidí" zkrátka neobstojí. Reálné číslo bude mezi 30 - 60 tisíci lidmi. A to je nemuseli svážet najaté autobusy z celé republiky, jako odboráře.

Hej, páni konšelé! 30 - 60 tisíc lidí... to už je dost na to, aby začali strácet zbabělost i lidé, kteří dříve mlčeli. A dost na to, aby vám už pomalu začala cvakat zadel pětku drát !

Autor: Martin Prášek | karma: 41.40 | přečteno: 11180 ×
Poslední články autora