Američtí sluníčkáři zřejmě sejmou Friga z mašiny rovnou do trezoru

17. 08. 2017 8:46:01
Za blaženého hýkání celosvětové sluníčkářské kliky se množí výzvy k bourání pomníků vojáků konfederace, neb prý podporují fašizmus a buhví co. A já už se ptám jen, kdy na tuto hysterii doplatí i legendární komik Buster Keaton.

Frigo na mašině. Český název filmu "The General". Statečný železničář Frigo má jen dvě lásky Svoji milou a svoji milou lokomotivu. A že se zapletl do událostí války Severu proti jihu, musí obě své milé zachránit z rukou nepřátel, kteří zákeřně vlak vedený jeho lokomotivou a náhodou vezoucí jeho milou, přepadnou a chtějí dovést k nepříteli. Frigo jim to pochopitelně překazí a zachrání jak svou lokomotivu "Greneral", tak i svou milou ze spárů nepřátelských padouchů. A ktomu ještě překazí jejich šturm.

Celý film hýří krkolomnými akrobatickými čísly a nebnezpečnými momenty a má spád, jako málokterý němý film. Ve své době však nepřinesl očekávaný úspěch. Ale nyní je považován za jeden z nejlepších filmů vůbec.

A nyní v době boření soch konfederačních vojáků jej ale nutně čeká logický osud . Frigo pujde z mašiny pěkně do trezoru, ne li rovnou do stoupy, aby nepodporoval nácky a spol. On je totiž kladný hrdina Frigo vojákem KONFEDERAČNÍM. A nejen to, vojákům unie nakopal prdel a nakonci dokonce vztyčí konfederační prapor. Takže vlastně nácek nonplusultra.

A vsadím se, že jej i z United States National Film Registry při Knihovně Kongresu (kam byl vybrán jako jeden z prvních filmů v roce 1989) sluníčkáři taky vylejou.

Podotknu jen, že celý film se zakládá na skutečné události, dnes známé jako "velká lokomotivová honička".

film by měl již být prost autorských práv (dle wikipedie), tak se podívejte

A v druhé řadě asi stejný osud potká dnes již legendární westernfilm, u nás známý jako "Pod kopyty stád".

V daném filmu oddíl vyhladovělých vojáků konfederace ukořistí stádo, vedené jako potrava vojákům unie a přesvědčí ranchera, aby dobytek dohnal jako pomoc hladsovějícímu obleženém městu . Western, v originále zvaný podle hlavního hrdiny Alvarez Kelly samozřejmě dopadne dobře. Alvarez Kelly se přidá k vojákům konfederace a se splašeným stádem prorazí blokádu a dobytek úspěšně dovedou hladovějícím jižanským jednotkám.

Podotýkám, že i tento fuilm zobrazuje skutečnou událost, takzvaný Beefsteak raid (biftekový útok), z roku 1864 , během obléhání města Petersburgu ve státě Virginia.

V obou těchto filmech to vojáci Konfederace nandali vojákům Unie. A to musíme zatrhnout. Co kdyby to něco podporovalo a něeco jiného uráželo, žeano. A kdyby ještě ti nesprávní vojáci páchali hrdinské činy, nebo v něm byli příznivě stvárněni... no hrůza. Huš s tím, zakázat.

Jestli vadí sochy vojáklů, padlých v sto padesál let staré válce, kdy budou vadit filmy, ve kterých vyhrávají ti nesprávní ?

Vítejte v lepším, svobodném sluníčkovém světě. :-/

PS: je li bourání soch vojáků Konfederace snahou vyrovnat se s minulostí, pak nechť jsou bořeny pomníky i vojskům Unie. A v anglii třeba Yorkům i Lancastrům. Je doba blbců derry derry derry down, they down. Každopádně, nejvíce tratíme touhle dobou my všichni.

Autor: Martin Prášek | čtvrtek 17.8.2017 8:46 | karma článku: 44.80 | přečteno: 7207x

Další články blogera

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma článku: 21.76 | Přečteno: 528 | Diskuse

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 1272 | Diskuse

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma článku: 11.33 | Přečteno: 530 | Diskuse

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma článku: 36.14 | Přečteno: 1222 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

O neobyčejné češtinářce a sbormistryni - Lenka Dohnalová (Mlynářová) z Olomouce

Loni jsem chtěla popřát Lence ke kulatinám, ale okolnosti mi to nedopřály. Proto letos stojím v koutě s gratulací. Lenka je češtinářka i hudebnice - a obojí dělá s láskou. Snad proto spolu můžeme mluvit o mnohém bez obav.

19.3.2024 v 14:54 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 19.74 | Přečteno: 320 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 32.91 | Přečteno: 1092 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 37.53 | Přečteno: 1032 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 23.29 | Přečteno: 634 | Diskuse
Počet článků 330 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3055

Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...