Rozkaz zněl jasně. Ortel zlatým slavíkem prostě nebude !

27. 11. 2017 7:38:01
Letošní ročník ankety Český slavík poznamenala aféra z neuznáním hlasů pro skupinu Ortel. Prý z důvodů porušení pravidel. Ovšem pochybnosti zůstávají a nejsou ledajaké.

DISCLAIMER: Účelem tohoto blogpostu není nikterak hodnotit textařskou či hudební kvalitu Ortelu, nani jakkoliv se vyjadřovat k názorům či hodnotám, které zastávají on či jeho skupina a příznicvi, ani je jakkoliv podporovat. Tento blogpost se zajímýá výhradně o aféru kolem neuznání hlasů v soutěži Český slavík 2017. Nadto ještě dodávám, že věřím vyjádření soudního znalce, na které se odvolává pořádající agentura Ars Bohemica, tvrdící, že tvorba Ortelu nepřekračuji zákony ČR. (Agentura Musica Bohemica dále zdůraznila, že při svém rozhodování neřešila obsah písňových textů Ortelu, které jsou někdy označovány za kontroverzní. Respektuje vyjádření soudního znalce, že nepřekračují zákon.) zdroj ZDE. Doplním ještě, že N_E_J_S_E_M fanouškem tohoto hudebního seskupení a jejich tvorba mne, kulantně řečeno, nechává chladným.

Jako loňské vyhlášení Zlatého slavíka, kdy úspěch kapely Ortel podnítil frontmena kapely Gipsy pana Bangu k hlasitému protestu a pískání v sále při předávání cen, se ani letošné ročník neobešel bez kontroverze kolem kapely Ortel.

Letos se pořadatel, agentura "Musica Bohemica" rozhodla nezapočítávat Ortelu hlasy, které obdrželi letos, pro porušení pravidel fair play - díky prý neetické propagaci na sociálních sítích. Místo toho použít počet hlasů z lońska.

Nechme ale hovořit organizátory soutěže, agenturu Musica Bohemica :

„Porušení fair play spatřuje organizátor ankety především v obsahu široce sdíleného facebookového profilu Tomáš Ortel Českým slavíkem 2017 (aktivní od 19. 9. 2017). Vyzývá se zde k zapojení do organizované akce, aby se konkrétní subjekt stal Zlatým slavíkem. Tedy nikoli, aby lidé posílali hlasy podle svého skutečného názoru, ale aby se zapojili do akce za určitým cílem a získávali pro něj další osoby a fankluby,“ uvedli zástupci agentury Musica Bohemica.

Zdroj: https://kultura.zpravy.idnes.cz/cesky-slavik-2017-hlasy-pro-ortel-d30-/hudba.aspx?c=A171126_111235_hudba_ts

A jedním dechem dodali.... Že to přece néééníí kvůli tomu, jaké texty hrají a zpívají, že to přece nééééniii kvůli tomu co a kým jsou.. jen prostě porušili pravidla a basta. Móoooomement oni je vlastně neporušili, neb vzhledem k anonymitě sociálních sítí nikdo neví kdo je porušil, ale my jsme organizátoři a my rozhodli, že porušení bylo, a dáme za to Ortelu přes držku.

Dobrá. Podívejme se tedy do těch pravidel podrobně. Jdou stáhnout v PDF z jejich webu.

V sekci 5: Pravidla soutěže v duchu "fair play" se můžeme dočíst:

Jde zejména o případy, kdy ve větším rozsahu

a) vyjde najevo, že například pomocí technických prostředků nebo zvláštního softwaru došlo k pokusu ovlivnit výsledky ankety porušením pravidla, že z mobilního telefonu nebo prostřednictvím internetu lze hlasovat pouzejednou.

b) dojde k motivování hlasujících k zaslání hlasů určitému subjektu (finanční odměnou, dárkem nebojinou výhodou).

c) dojde k vyvíjení nátlaku na určité osobylnapříklad na osobyv podřízeném postavení), aby hlasovaly pro určitý subjekt nebo aby k hlasování poskytly svůj nebo služební mobilní telefon.

d) dojde třebas využitím databází, adresářů či sociálních sítí k organizovanému vyzývání (agitaci) k podpoře určitého subjektu a to nad rámec zásady fair play nebo pravidel.

e) dojde k organizované akci, jejímž cílem je třeba z důvodů recese ovlivnit pořadí
v anketě, například masovým zasíláním hlasů zcela okrajovému nebo neexistujícímu subjektu.

f) dojde kjakémukoli jinému pokusu ovlivnit anketu, který pořadatel vyhodnotí jako schopný zkreslit výsledky, poškodit anketu nebo konkrétní subjekty.

K posouzení dodržení těchto zásad může být využito rovněž matematických,
statistických a dalších metod, pokud mohou býtv daném případě relevantní.

Podívejme se podrobně na odstavec d, který se zřejmě stal Ortelovi osudným. Pro jistotu zopakujme

d) dojde třeba s využitím databází, adresářů či sociálních sítí k organizovanému vyzývání (agitaci) k podpoře určitého subjektu a to nad rámec zásady fair play nebo pravidel.

Co člověka bací na první pohled do očí, je přímo učebnicová tautologie a krásný příklad logického klamu DEFINICE KRUHEM. Definice se zpětně odkazuje na pojewm, který má vysvětlovat. Proti pravidlům fair play je zejména jednání proti pravidlům fair play... takže typické GUMOVÉ PRAVIDLO, které lze natáhnout a ohnout tak jak se hodí.

Nicméně, i přesto z něj vyplývá, že ani použití databází a sociálních sítí k organoizované výzvě k hlasování pro konkrétního člověka,NENÍ bez dalšího APRIORI PORUŠENÍM PRAVIDEL.

Aby jím bylo, muselo by při onom online vyzývání dojít k porušení i jiných pravidel, nebo k použití unfair praktik. Například k dehonestaci jiných soutěžících a jejich fanoušků, rasizmu, výhrůžkám, zastrašováním, využití nadřízeného postavení nad jinými a tak dále.

Ale žeby vyzývání k tomu, aby ostatní Ortelovi fanoušci pro něj hlasovali byla nekalá praktika ? Kdepak, dokonce samotná pravidla přímo říkají, že:

Za jednání nad rámec fair play se nepovažuje, pokud interpret nebo Členové hudební skupiny přiměřeným způsobem vyzvou například na koncertě, na svých internetových stránkách nebo ve sdělovacích prostředcích své příznivce, aby jim, pokud mají rádi jejich skladby, nezapomněli poslat hlasy do ankety nebo učiníjinou výzvu v podobném duchu. Stejně tak mohou učinit jejich fankluby, manažeři, hudební vydavatelé apod.

Ergo mi z toho vyplývá, že situace, kdy fanklub nebo jiný fanoušek přímo oslovující jiný fanklub aby hlasoval je výslovně povolena.

Podle organizártorů měl Ortel porušit pravidla "široce sdíleným profilem " Tomáš Ortel Českým slavíkem 2017 Muhehe. Tím "široce sdíleným" se rozumí profil sdílený SOTVA 996krtát to uzávěrky hlasování. Jak může taková nepatrná hrstka lidí ovlivnit průběh soutěže ??

Tento profil jsem si mimochodem sám prošel A kupodivu, žádnou nelegální nebo nacistickou nebo unfair praktiku jsem neobjevil. Můžete se podívat sami: https://www.facebook.com/ortelslavikem/

Jako unfair praktiku bych vnímal třeba zastrašování a vyvoláváíní nenávisti typu "Když nedáš hlas Ortelovi, přijde sem mahomedán AliMigrant a 40 Kurevníků a za řevu Alláhuakbar ti znásilní dceru, mnželkuzu a babičku a v akváriu obřežou rybičky ženského pohlaví! ", dehonestaci jiných soutěžících (Gott je nad hrobem, Lucie Bílá je spíš černá atd.. ). A tak dále. Jenže bohužel, NIC TAKOVÉHO TAM NENÍ. Jen počítání, kolik lidí už lajkovalo a výzvy ostatním fanklubům Ortelu, aby v anketě hlasovali. Tohleto a neférová praktika ? Ale prosímvás!

Co je neférového a neetického na tom že famnoušek Ortela vyzve online jiné fanoušky Ortela (jiné jeho fankluby) aby dali Ortelovi hlas (což by ti ostatní z fabnklubů zřejmě udělali i sami) ??? Jak taková výzva mohla neférově ovlivnit soutěž ?

Samotná agentura Musica Bohemica udává ve výsledkové listině ke stažení zde důvody a "důkazy"

Zdůvodnění jsou však více nežli tritní. Příklady z obsahu profilu, které pokládá pořadatel za unfair jsou naprosto neprofesionálně dokumentovány. Screenshoty facebookových příspěvků - vytištěné, označené zatržením průpiskami a značkovači, poté nascanované a vražené do PDF ka. Za tímhle bych viděl spíše práci UDAVAČE nežli profesionální agentury. Dedukovat, kdo by jím mohl být může každý, já se tu do toho pouštět nechci.

Ve všech případech jsou to navíc věci diskutabilní. Je to například výzva aby lidé uváděli na druhé a třetí místa výhradně méně známé kapely, aby nepřidávali hlasy největším konkurentům. Bez uvedení konkrétních jmen konkurujících skupin a zpěváků - tedy nikdo není jmenovitě požkozován.

Nebo výzva ke hlasování z více telefonů v domácnosrti. Což sice není košer, nicméně jest ve všech SMS soutěžích věcí naprosto běžnou. Viz třeba pubertální dcerka co má ještě v hlawvě kuličky: "Mamí tatí, brácho dědo babičko pujčte mi mobily já chci hlasovat v anketě o zlatý čokolvěk, ten Justin Bieber je tak sexy sla ́dočký mucinky muck !!!!". Takovéto použití telefonů v celé rodině je prostě kolorit který k těmto soutěžím patří. Tvářit se, že se u jiných soutěžících neděje, a že se u Ortela tak děje, protože k tomu kdosi s nepatrným dopadem vyzval? Mimo realitu.

Vrcholem jest ovšem pokládání za neetické to, že si organizátor dal práci a spočítal lidi ve všech skupinách fandících Ortelu. Ovšem jak toto mohlo mít neetický vliv na počet hlasů mi zůstává záhadou.

Co ovšem zřejmě ke smůle organizátorů nastalo, že byl Ortel v hlasování úspěšnější, než se čekalo. Úspěšnější, nežli by bylo takzvaně politicky vhodné. A tak se hledal důvod.

Organizátory bych ještě jakštakš chápal, kdyby Ortelovi odečetli 1000 hlasů (tolik byl dosah příspěvků ve skupině) krát tři body. Místo toho se rozhodli výsledky scratchovat, zatajit a kontumačně opsat loňský stav.

Z toho ovšem plyne nuntý závěr. Nezlobte se na mě, ale neuznání hlasů Ortelu jest zřejmě ÚČELOVÝM krokem. Možná proto, že by byla pro pořádající agenturu ostuda, že se mu výherce odmítne dostavit. Možná se hlasy škrtaly na politickou či společenskou objednávku.To spíš.Rozkaz zněl jasně. Ortel zlatým slavíkem prostě nebude !

Causa Ortel však není jedinou skvrnou na kráce letošních Čewských slavíků. Předcházelo jí za nejasných okolnodstí vyloučení z ankety Joakima Brodéna, zpěváka švédské metalové skupiny Sabaton. S patrně stejných "politických důvodů", tentokrát zastřených chatrným oficiálním zdůvodněním, že "nepůsobí dostatečně v Čechách"

Joakim Brodén má švédské, ale i české občanství. Přitom jiní zpěváci, také převážně působící v zahraničí, připuštěni byli. Zřejmě se tím, že se svou skupinou Joakim Brodén zpívá o i hrdinech z drué světové (Album Heroes) blíží "náckovi Ortelovi". Ostatně, pěkný blog na toto téma zde.

Léta respektovaná prestižní soutěž s unikátním postavením v rámci ČR a letitou tradicí se tak prkaticky v průběhu dvou let proměnila ve "Festival politické písně", kde je dopředu určeno, kdo vyhrát může a kdo naopak vyhrát nesmí. Klidne i za cenu ohnutí a natažení svých vlastních pravidel.

O politickém zadání mimochodem svědčí i to, že se Ortel, ač nepřítomen, stal terčem vtipů na svou adresu.

Doporučuji také článek pana Peciny z něhož cituji: http://paragraphos.pecina.cz/2017/11/pravidla-hlasovani.html

Ač jsem v 70. letech popmusic neholdoval o nic víc než dnes, matně se pamatuji, jak byli ze soutěže Zlatý slavík několik let po sobě vyřazování protirežimní zpěváci Karel Kryl a Marta Kubišová, a o něco jasněji si vzpomínám, jak v letech osmdesátých nesměli uspět Waldemar Matuška a Pražský výběr, ale že se to samé zopakuje v lehce sametovějším provedení, jsem se věru nenadál.

za což bych se klidně podepsal.

PS: Mimochodem, co myslíte, byla kapela Ortel jedinou, která měla od svých fanoušků agitační akce ??

PPS: Představte si třeba takové volby:

Vážení voliči, straně ABC započítáváme pouze výsledky z minulých voleb, protože letos, letos to s agitací prostě přepískla.

Autor: Martin Prášek | pondělí 27.11.2017 7:38 | karma článku: 40.94 | přečteno: 2978x

Další články blogera

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma článku: 21.76 | Přečteno: 529 | Diskuse

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 1272 | Diskuse

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma článku: 11.33 | Přečteno: 531 | Diskuse

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma článku: 36.14 | Přečteno: 1223 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2046 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 330 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3055

Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...