Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Živnostníci a podnikatelé, stát se na vás vykašle!

Bezpečnostní rada státu rozhodla o tom, že se mistrovství světa v biatlonu pojede bez diváků. Kvůlivá koronaviru. V momentě, kdy je vše připraveno a nachystáno tak dosáhnou ztráty organizátorů 70 milionů. A co na to stát ?

Nebudu nyní polemizovat s tím, zdali toto opatření (MS bez diváků)  bylo či nebylo  z epidemiologického hlediska   racionální, ani zda to byla či nebyla jen panika, a zda celý koronaviruds je či není  zbytečný humbuk. Celá otázka nyní stojí jinak.

Ztráty pořadatelů  dosáhnou 70 milionů korun. Troufnu si odhadnout, že dalších minimálně 100-200 milionů budou ztráty v regionu u lokálních podniklatelů (služby, které  turoisté nevyužijí, zboží, které nekoupí)  A to se obávám, že v souvislosti s koronavirem, jde jen  o  chabý začátek ztrát.

Když byly v Itálii prvních pár  případů (a do týdne je jich už přes 1500), psal jsem tady blog s názvem Koronavisus v ČR: První zabije drobné živnostníky. a zdá se, že jsem se trefil hřebíčkem na hlavičku.

Stát totiž VYLOUČIL jakékoliv kompenzace  organizátorům "oddivákovaného mistrovství". učinil to slovy ministra zdravotnictví za ANO.

Otázkou je, jak vysoká bude původně přislíbená dotace od státu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) možnou refundaci škod od státu vyloučil,Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/biatlon/koronavirus-bez-divaku-nove-mesto-na-morave-otazky-a-odpovedi.A200302_204946_biatlon_ten

 

Vláda se tedy  "pro bezpečí nás všech" rozhodla někomu "rozkopat bábovičky". Fajn. Když je to pro bezpečí nás všech, bylo by morální, kdyby to "naši všichni" zaplatili.  Samnozřejmě, samotní postižení podnikatelé a živnostníci tahají za kratší provaz, neboť jiné záruky, než morální, v podstatě nemají.

I když jisté minimálně morální   vodítko poskytuje NOZ,

§ 2908Kdo odvracel hrozící újmu, má právo na náhradu účelně vynaložených nákladů a na náhradu újmy, kterou přitom utrpěl, i proti tomu, v jehož zájmu jednal, nanejvýš však v rozsahu přiměřeném tomu, co odvrátil.

nejsem si jist,  že to bude k něčemu.

V neděli  jsem na FCB profilu pana Babiše položil následující dotaz.  Samozřejmě, zůstal bez odpovědi.

Tak schválně, pane Babiš, jak jste připraveni jako vláda i na SOCIÁLNÍ DOPADY coronaviru, především na drobné živnostníky? Už jen panika z minulého týdne podstatně deformovala prostředí a přesunula peníze lidí směrem k potravinám. (což jsem sám, coby drobný  živnostník už fest pocítil v tržbách). Nedovedu si představit, co se bude dít, když bude panika trvat, nebo nedejbože dojde ke karanténám měst,  zavírání obchodů atd.Z čeho jako živnostník  zaplatí v takovém případě mzdy zaměstnanců? Odvody z těch mezd (soc+zdrav) Nájem za provozovnu? Další povinnosti, které vůči státu má? (splátkové kalendáře atd)? A vůbec, své náklady na život?   Hodí vláda  nějaké lano (zatím alespoň v podobě "tolerance" od úřadů), nebo si  budou muset živnostníci, když dojde na lámání chleba,  jít hodit špagát sami ? 

Již před týdnem pak odeslala Asociace mnalých a středních podniků a živnostníků ČR  dotaz v podstatě podobného obsahu. Bez odpovědi

AMSP ČR upozorňuje zejména na skutečnost, že očekávaný negativní dopad ochlazení ekonomiky v důsledku boje s touto infekcí může být znásoben právě rozhodnutím veřejné moci v rámci možných krizových opatření. Na příkladech z ostatních zemí je možné sledovat nejen nucené omezení pohybu jednotlivců, u kterých hrozí podezření na možnou nákazu, ale také organizované a státy řízené přerušování provozů či karantény celých oblastí a měst. Důsledkem pak mohou být situace, kdy podnikatel nemůže vyrábět či poskytovat službu, avšak přesto je povinen dostát svým závazkům. Mezi tyto povinnosti pak patří zejména, avšak nikoli výlučně, odpovědnost vůči zaměstnancům a včasná úhrada mezd, zaplacení poplatků a nájmů za výrobní prostory a kanceláře či odpovědnost vůči svým klientům za dodání zboží a služeb řádně a včas.

Odpověď pořadatelům oddivákovaného mistrovství však vyjasnila věci  dostatečně. Podnikatelům nebudeme kompenzovat nic, kašlem na vás ! Stanovili tím precedens. a jasně vyslali do éteru vzkaz.
Milí živnostníci, vezměte v úvahu, že  vláda se na vás vy...kašle! Můžete  si ale být jistí, že s vás na daních, poplatcích a exekucích sedře i poslední trenky.
 

PS: mimochodem, vsadím se , že vláda nakonec na poslední chvíli pořádání s diváky povolí a pak pořadatelům řekne: Smůla, vždyď mistrovství přeci s diváky bylo, tak jaképak odškodné..

 

PPS: A taky mám pocit, že se infekce koronaviru vládě náramně hodí, jak k rozehánění  demonstrací (chvilkařů třeba),  tak k konečné likvidaci třídních nepřátel, drobných živnostníků.

 

 

Autor: Martin Prášek | úterý 3.3.2020 11:45 | karma článku: 16,31 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma: 21,93 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma: 26,93 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,14 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Fialovo kouzlo nechtěného na první školní den

Bývá u nás letitou tradicí, že se prvního školního dne ve vybranýc třídách účastní vybraní hlavouni. Což je koneckonců dobře, občas díky kouzlu nechtěného vzniknou situace s neočekávanou konotací.

1.9.2022 v 11:29 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 330
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3056x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...