O chybách mocných a chybách těch bezmocných aneb "Pět housek do basy"

7. 07. 2020 20:54:33
„Prosím vás, odpusťte dílčí chyby nebo problémy. Je jich spousta. Je to krizová situace" štkal svého času do mikrofonů premiér Babiš. Mluvil nejen za sebe, ale za ministry, úředniky, establishment. Je krize,tak se JIM má ODPUSTIT

Kámen by se nad ním ustrnul, jalová kráva otelila a kozel dojetím rozdojil. Odpustit jejich chyby, jejich přešlapy a jejich tunely, o kterých si už cvrlikají i vrabci na střeše. Ale všechno to přykryje" čaulidi vždyďbylakrize".

Jak ale při koronavirové krizi udělá chybu běžný člověk ? Tomu je třeba dát to sežrat jaksepatří i s famfárama a ohňostrojem. A tak chceme zavřít na 8 let kočenu, která omylem postla na sklo něco o tom, že se připravuje zákaz vycházení. (A ruku na srdce, neříkejte mě, že úřady takový plán neměly připraven ! ). 8 let kriminále hrozí i maníkovi, co nechal v supermakretu v kabince po..... trenky.

Korunu všemu však nasadilo - rok a půl roku kriminálu natvrdo za krádež PĚTI ROHLÍKŮ. Kdyby kradl pro zisk, neřeknu. Kdyby raboval, dobře mu tak. Ale on kradl ROHLIKY z existzenčních důvodů. nic menšího a levnějšího k jídlu už se zkrátka ukrást nedá. A za tohle rok a půl, krize nekrize ? Z mého pohledu jasné zneužití práva, zákonů, systému. Zejmémna tehdy, když za brutální znásilnění dostal útočník téměř stejný trest. Holt, čest mladé dívky jest u nás vyvážena pěti rohlíky.

Systém, tedy jeho vysoké i nižší články, držící MOC už stratil jakoukoliv soudnost, pochopení nebo lidský rozměr a ze všeho nejvíce připadá jako Paříž z románu Viktora Huga Bídníci - vězeň číslo 24601. Jean Valjean odsouzen k pěti letům na galejích za krádež chleba.

Tím ovšem podobnost s románem Bídníci zdaleka nekončí. Inspektor Javert, hlavní záporák, je přímo prototypem českého soudce, státního zástupce a úředníka. Příklad chladné pedantské moci bez lidského aspektu, slepě dodržující zákon. Ovšem Český úředník či soudce, ti navíc zákon ohýbají, překrucují a natahují, jak se jim to hodí, aby mohli co nejvíce vychutnat MOC. Z tohoto pohledu má románový Jean Valjean vlastmně kliku, protože Javert je tam jenom jeden - a že je to "jen" Javert.

Onen zavřený rohlíkolupič je jenom špička ledovce Jakékoliv jednání s jakýmkoliv úředníkem v době koronakrize.... Bez komentáře, raději.

Sedí si na zadku ve svých bezpečných suchých teplých eventuelně klimatizovaných kanclech, a tváří se jako by venku žádná epidemie nebyla. Zejména tehdy, kdfyž mají rozhodovat o lidech, kteří tam venku čelí riziku infekce, riziku ztráty zaměstnání, živnosti, bankrotu. Stresu, existenčnímu ohrožení a s toho pramenícím chybám a suboptimálním rozhodnutím. Lidem, kteří nechtějí nic víc, než prostě PŘEŽÍT. Těm je to potřeba z moci úřední pořádně osladit a vytmavit. Přesně tím arogantním nelidským Javertovským způsobem.

Tvrdím, že tahle úřednicko justiční Javertovská mentalita "jsem zákonudbalá a zákonurčující vrchnost, tak jim těm zlosynům ukážu", prostě NENÍ V POŘÁDKU a je dlouhodobě neudržitelná. Bohužel, není na ně metr.

Mělo se začát tím, že VŠEM úředníkům, soudcům, a podobné havěti seberou bez náhrady tři měsíční platy. Na rozdíl od obyčejnýcfh lidí, tihle tu Benešovskou "vatu na přežití" budou mít určitě. Pokračoval bych tím , že jim platy skrátí o 50 procent A dále, že budou striktně svázány s hospodářským výsledkem státu - a hlavně oblasti, ve které působí. 10 procent propad firem v oblasti, ve které působíš? 10 procent platu dolů !. Teprve, až budou ouřadové nuceni řešít, jestli budou mít na nájem, zaplacení hypoték, spotř. úvěrů, a ještě za co nakrmí a obléknou děcka, tak jak to musí nyní řešit ti dole, potom budou mít morální právo mít nad námi moc.

Ono by krom povinných psychotestů pro všechny úředníky a spol bylo nejlepší je jednou za 5 lert vysléci z talárů, vykopat z klimatizovaných kanclů a stálých zaručených příjmů někde na ulici, do ubytovny, k pásu. Bez razítek, bez úředních dnů a bez moci, kterou mají. Ani ten řidičák bych jim nenechal. Aby si na vlastní čumák očuchali život lidí, o kterých rozhodují. Ale tohle je bohužel jenom sen.

A tak bude dál mocným a úředníkům vše promíjeno, a těm dole vše trestáno. Nesmyslně, krutě a bez rozmyslu. Nevěřím, že by se v dohledné době něco změnilo. S klony komisaře Javerta na úřadechm soudech, v justici i policii, to zřejmě potáhneme na věčné časy a nikdy jinak. To snad až bída vyžene lidi do ulic..

Autor: Martin Prášek | úterý 7.7.2020 20:54 | karma článku: 37.50 | přečteno: 4790x

Další články blogera

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma článku: 21.76 | Přečteno: 528 | Diskuse

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 1272 | Diskuse

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma článku: 11.33 | Přečteno: 530 | Diskuse

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma článku: 36.14 | Přečteno: 1222 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 167 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.18 | Přečteno: 491 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.99 | Přečteno: 5036 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 230 | Diskuse
Počet článků 330 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3055

Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...