Další zakuklená šmejdovina na podnikatele od naší milé ČSSD

22. 02. 2021 8:07:19
Zatímco média se rozplývají blahem nad 375 korunami denně, které mají zlepšit ochotu lidí jít do karantény, do vládou navrženého a sněmovnou schváleného zákona jestvložen PODRAZ na drobné i větší podnikatele od naší milé ČSSD.

Dne 9.02 2021 předložila vláda poslanecké sněmovně návrh zákona , sněmovní tisk 1153/0 Přredkladatelem bylo ministerstvo práce a sociálních věcí, tedy nechvalně známá "Venezuela" Maláčová. Kupodivu, tentokráte jest v tom však jak ona, tak vláda nevinně, i přesto, že byl výsledný zákon obohacen o následující malý milý poslanecký "přílepek". viz sněmovní tisk 44, dokument 44/0
Zvláště vypečenou část si dovoluji zvýraznit..

ČÁST DRUHÁ

Změna zákona o zaměstnanosti

1.V § 35 odstavec 1 zní:

(1) Zaměstnavatel je povinen do 10 kalendářních dnů oznámit příslušné krajské pobočce Úřadu práce volná pracovní místa a jejich charakteristiku (§ 37) a neprodleně, nejpozději do 10 kalendářních dnů, oznámit obsazení těchto míst. Volnými pracovními místy se rozumí nově vytvořená nebo uvolněná pracovní místa, na která zaměstnavatel zamýšlí získat zaměstnance nebo je hodlá obsadit dočasně přidělenými zaměstnanci agentury práce. Lhůta pro oznámení počíná běžet dnem následujícím po vytvoření, uvolnění nebo obsazení pracovního místa.“

5.V§ 136 se vkládají nové odstavce 3 a 4, které znějí:

„(3) Právnická nebo fyzická osoba je jako zaměstnavatelpovinna nahlásit nástup zaměstnance zaměstnaného na základě dohody o pracovní činnosti nebo zaměstnance v pracovním poměru, jehož zaměstnání je zaměstnáním malého rozsahu podle zákona o nemocenském pojištění, nebo zaměstnance zaměstnaného na základě dohody o provedení práce, u kterého nevznikla účast na nemocenském pojištění podle zákona o nemocenském pojištění,do evidence zaměstnanců, kterým nevznikla účast na nemocenském pojištění, kterou vede Česká správa sociálního zabezpečení v rámci svých registrů podle zákona o nemocenském pojištění, a to ve lhůtě do 8 kalendářních dnů ode dne nástupu zaměstnance do zaměstnání způsobem podle § 94 zákona o nemocenském pojištění. Tuto evidenci vede Česká správa sociálního zabezpečení v rámci registru pojištěnců nemocenského pojištění a důchodového pojištění podle § 122 odst. 4 zákona o nemocenském pojištění. Stejným způsobem je zaměstnavatel povinen ohlásit změnu údajů uvedených na oznámení o nástupu zaměstnance uvedeného ve větě první, a to do 8 dnů ode dne, kdy se o této změně dozvěděl. Zaměstnavatel je dále povinen nahlásit den skončení zaměstnání zaměstnance uvedeného ve větě první, a to ve lhůtě do 8 kalendářních dnů od skončení zaměstnání způsobem podle § 94 zákona o nemocenském pojištění.

Samozřejmě, v dalším textu zákona jest uvedeno, že nesplnění této povinnosti jest PŘESTUPKEM. Se sankcí až milion korun. A to ještě nemluvím o tom, že některé interpretace změn paragrafu 139 zákona o zaměstnanosti možná připouští, že se přestupku mohou dopustit i nepodnikající fyzické osoby....

Ano, rozumíte tomu správně. Když si jako podnikatel necháte např posekat na dohodu o provedení práce zahradu, musíte to do osmi dnů nahlásic sociálce, jinak milion pokuta. A když opomenete do 8 dnů oznámit, že "už dosekal", opět milion sankce.A nedej bože že se sekáč mezitím třeba přestěhuje, protože hádejte co. Do 8 dnů nahlásit, jinak..

Díky tomu, že Sněmovna detailně informuje o tom, jak projednávání kterího návrhu probíhalo, lze velmi dobře dohledat, kdo daný paskvil do zákona přilepil. Jedná se o přílepek socdemačky PaedDr. Aleny Gajdůškové. Kdyby Vás zajímal její životopis, je na wikipedii.Zajímavé čtení

A samozřejmě, lze dohledat i kdo pro pozměńovací návrh hlasoval . Zdrželi se přítomní poslanci ODS, PIRÁTŮ, TOP09 , KDUČSL, STAN, Nikdo z takzvané opozice nebyl proti. Dokonce ani SPD ne. Za mě a za spoutu dalších lidí je to jeden z důvodů, proč pokládám opoziční strany za selhavší a v podstatě nevolitelné.

Schválně, čím to paní po.. ehm poslankyně svůj nesporně hodnotný přínos podnikatelskému prostředí odůvodnila? I to si lze přečíst v jejím pozměňovacím návrhu:

Účelem navrhované úpravy je zavedení povinnosti zaměstnavatelů ohlašovat svůj vznik jako zaměstnavatele u těchto zaměstnanců v pracovněprávních vztazích tak, aby všichni zaměstnavatelé zaměstnanců činných na základě pracovního poměru, dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce, byli vedeni v evidenci k tomu určené, kterou povede Česká správa sociálního zabezpečení. Důvodem uložení této povinnosti zaměstnavatelům je doplnit evidence vedené Českou správou sociálního zabezpečení tak, aby mohla efektivně sloužit pro efektivní kontrolu nelegálního zaměstnávání osob, tedy těch, kteří vykonávají závislou práci bez platně uzavřeného pracovněprávního vztahu.

Povinnost zaměstnavatelů oznámit nástup zaměstnanců činných na základě dohody o pracovní činnosti nebo pracovního poměru, které jsou zaměstnáními malého rozsahu, nebo na základě dohody o provedení páce, do zaměstnání nezakládajícího jejich účast na nemocenském pojištění (a rovněž navazující sebeohlašovací povinnost zaměstnavatele) nemá bezprostřední význam pro provádění nemocenského či důchodového pojištění, je však nezbytná pro plnění úkolů orgánů provádějících kontrolu dodržování pracovněprávních předpisů a právních předpisů v oblasti zaměstnanosti.


Jinými slovy Podnikatelé jsou zloději a musíme je víc a víc buzerovat, kontrolovat a dusit. Nádherně to ilustruje socanský mindset poslanců ČSSD, kde co podnikatel, to nepřítel (nejde li ovšem o firmy sockmotrů přisáté na státní penězovody). Doufám že tato partaj po volbách skončí odstavena v septiku dějin a to až po ďurky v nose.

Dané znění zákona učiní zaměstnávání dohodářů rizikovějším. V podstatě to tak ZABLOKUJE malé dohodáře a ztíží možnost že si lidé budou moci legálně přivydělat . A něco takového si dovoluje dáma vyrobit v době pandemií způsobené ekonomické krize, kde budou lidé potřebovat legální možnost nízkoprahového přivýdělku , aby se ekonomicky udrželi nad vodou. Tohle je sociální jak stehno z hada.

Všimněte si rovněž, že ačkoliv je zákon projednáván ve stavu legislativní nouze, v nouzovém stavu a v prohlubující se covidové krizi, v projednávání zákona, který má dopady akutní krize zmírnit tento poslanecký přílepek se vlastně covidu NETÝKÁ. Vidím proto tento návrh jako zásadní morální a etické selhání jak poslankyně PaedDr. Aleny Gajdůškové, tak opozice, že se neozvala.


PS: A vzhledem k tomu, že podle daného zákona musí být již existující DPP hlášeny sociálce do 8 dnů od nabytí účinnosti zákona, budou paní poslankyni jistě milovat i úřednice všech OSSZ .-)

Autor: Martin Prášek | pondělí 22.2.2021 8:07 | karma článku: 31.35 | přečteno: 1292x

Další články blogera

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma článku: 21.76 | Přečteno: 529 | Diskuse

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 1272 | Diskuse

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma článku: 11.33 | Přečteno: 531 | Diskuse

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma článku: 36.14 | Přečteno: 1223 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 13.54 | Přečteno: 137 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 122 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 219 | Diskuse
Počet článků 330 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3055

Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...