Generace rozbitých opic

1. 03. 2021 7:50:06
Vláda nám od pondělka nařídila stanné právo, pardon lockdown a vykolíkovala výběhy. Chybí snad už jen prsťáci v ulicích.Sociální a psychický dopad bude obrovský a drtivý. A tady nelze nevzpomenout práce psychologa Haryho Harlowa

Vláda nám od pondělka nařídila stanné právo, pardon lockdown. Vykolíkovala nám výběhy, natáhkla mjáílem i elektrický ohradník a nasadila proti lidu masivní síly policie a dokonce vojáků.

Zakázala veškeré sociální kontakty včetně těch s příbuznými. Chybí snad už jen prsťáci v ulicích a smrt za poslech cizího vysílání. Tato léčba covidu však v konečném sčítání bude horší, než nemoc, kterou má léčit. Sociální a psychologický dopad této izolace a stresu, který nutně působí kontakt s proti lidu nasazenými silovými složkami, bude totiž obrovský a drtivý. A pro mnoho lidí vpravdě smrtící.

A tady nelze v této souvislosti jinak, než připomenout průkopnické práce jednoho z nejcitovanějších - Amerického psychologa 20 století Haryho Harlowa. Suchou řečí Wikipedie

Harry Frederick Harlow, rodným jménem Harry Israel (31. říjen 19056. prosinec 1981), byl americký psycholog, profesor University of Wisconsin–Madison, 26. nejcitovanější psycholog 20. století.[1] Proslulost mu zajistily zejména jeho pokusy s opicemi rodu makak rhesus.

O co v těchto pokusech šlo a proč byly tak průlomové ? A proč jej zmińuji nyní, při kritice vládních izolačních opatření ?

Nejslavnější Harlovův výzkum se týkal experimentů s mláďaty Makaků a náhradními matkami. Odebral mládě makaka od matky a poskytnul jim výběr ze dvou matek náhradních. Jedna byla tvrdá drátěná, druhá měkká, příjemná na dotek. Mládě si samozřejmě vybralo matku měkkou a to i tehdy, kdyřž "tvrdá" matka poskytovala potravu.

Vydal tak průlomovou studii The Naure of Love (Přirozenost lásky), která zbořila jako domeček z karet tehdejší uznávaná dogmata v psychologii. Poznatek, že mládě (dítě) nepotřebuje strohý nalajnovaný dospělácký svět, ale teplo porozumění a něhu. Svým přístupem velmi přispěl k formulování teorie tzv attachmentu.

Jenže Harlow u toho nezůstal Zkoušel posléze, jestli se tento attachment dá zlomit nebo rozbít. Jeho náhradní matky, na které bylo mládě fixováno, byly upraveny tak, aby byly nevypočítavé a kruté. Například mládě odpuzovaly elektrošoky, náhlým silným proudem vzduchu, nebo dokonce píchaly jehly. Těmto zlým matkám říkal Iron Maides.

Dokonce zašel ještě mnohem dál. Při výzkumu deprese a efektu sociální izolace zkoumal, jak se sociální izolace promítne do schopnosti mláďat začlenit se do sociální skupiny (opičí tlupy) a vychovat svoje mláďata. Už zde by měl pozorný čtenář povytáhnout obočí a přemýšlet o analogiích s dnešní dobou lockdownovou.

Za účelem navození oné naprosté sociální izolace a deprivace vymyslel Harlow kruté zařízení. PIT OF DESPAIR - JÁMA ZOUFALSTVÍ

Sestávalo z komolého kužele postaveného na špičku. Do spodní části bylo umístěno pokusné mládě , takže kolem sebe mělo jen černé stěny a zamřížovaný obdélník světla nad sebou. Dále bylo zařízení vybaveno špehýrkou s polopropustným zrcadlem, aby mohlo být prováděno pozorování, a možnost přísunu vody, potravy a odvodu výkalů. Po pár dnech mláďata vzdala veškeré pokusy o útěk nebo o ovlivnění své situace a prakticky se jen choulily v rohu.A vtěchto nelidských podmínkách byly pokusné subjekty ponechány několik týdnů. Až několik let (!). Samozřejmě, dopad na psychiku pokusných opiček byl naprosto devastující.

Když byly z izolace opičky puštěny zpět do skupiny, stranily se ostatních, neuměly se zapojit do sociální hierarchie, byly ostatními členy skupiny týrány a šikanovány. Harlowa pak zajímalo, jak budou schopné po takové izolaci samičky pečovat o potomstvo. Každá se však v přirozené skupině odmítla pářit. Sestrojil tedy zařízení zvané "RAPE RACK", kde samičku fixoval v pozici přoirozené při opičím páření. Hrůza, co následovala po porodu předčila ta nejhorší očekávání, noční můry a fantazie.

Sám Harlow o tom poznamenal:

"Not even in our most devious dreams could we have designed a surrogate as evil as these real monkey mothers were",

Ani v našich nejúchylnějších snech jsme nebyli schopni vymyslet krutější "náhradní matku", než se dokázaly ke svým mláďatům chovat tyto reálné matky.

Samičky své potomstvo úplně ignorovaly, nebo byly tak kruté, že se to až nedá popsat. Rozbíjení hlaviček mlá ́dat o zeď nebo odkusování z něj končetin a prstů....Zkrátka, dlouhodobá izolace těžce narušila psychiku. a v podstatě se její následky přenesly do další generace Angličané mají na takové poškození termín DAMAGED BEYOND REPAIR. Neopravitelně ROZBITÝ.


Říkáte, že tato má analogie omezení sociálních kontaktů a lockdownů s důsledkem působení Harlowovy Jámy zoufalství neplatí? Že lidé přeci nejsou opice? Kolik však důchodců zabila SAMOTA v jámě zoufalství domova důchodců při dlouhodobém zákazu návštěv? Ale jinak máte naprostou pravdu. Lidé OPRAVDU NEJSOU OPICE - mozí totiž nesouhlasí, mnozí se totiž bouří. Nechtějí se podrobit nesmyslným rouškiádám. Švejkují,, obcházejí nařízení strany a vlády, hledají díry v předpisech. opatření otevřeně i soukromě kritizují. Jezdí na hory lyžovat. Mnozí opatření cíleně ignorují a otevřeli své podniky Pořádají demonstrace. Organizují se.

Oficiální diskurz o nich sice tvrdí, že jsou nezodpovědní. Sobečtí, zlí. Nebezpeční. Navedení Kremlem. Zastánci konspiračních teorií. A bůh ví co ještě, jakou kydanou špínu. Ale celé je o v podstatě jen tom, ponechat si svoje lidské a sociální vazby a do TÉ JÁMY ZOUFALSTVÍ SE PROSTĚ NENECHAT HODIT.

Teď je však drakonickými pokutami a nasazením ozbrojených složek jakýkoliv odpor prakticky znemožněn. A i když má čloověk legitimní důvod křížit hranice okresu, stres a ponížení z toho muset vyplňovat denně papír že jdu do práce, stres ještě znásobí.

Pit of despair začal plnit svoji funkci. Nakonec to bude se všemi negativními důsledky, které to pro jedince i celou společnost implikuje.
Takže díky naší skvělé vládě a díky neschopnosti, kterou se snažila zakrýt drakonickými opatřeními tak tady budeme mít

GENERACI ROZBITÝCH OPIC.

Lidí nenávratně psychicky nalomených a poškozených, neschopných sociální interakce, Kolektivy plné patologických jedinců se všemi jevy, které to přináší. A samozřejmě, lidé deprivovaní o sociální vztahy budou svoji deprivaci přenášet do dalších generací. Vládo ,děkujem .

A cesta ven? Ta se obávám, již neexistuje. V Harlovově experimentu bylo prokázánoo, že se následky tvrdého lockdownu izolace daly podstatně zmírnit tím, že byl izolovaným zvířatům povolen určitý sociální kontakt třeba hodinu denně. V podmínkách klarantény by to představovalo například hory jednou za 14 dní a návštěva příbuzných a známých dvakrát týdně. Ale ktomu se nikdo z těch šašoňů, posedlých mocí, neodhodlá. A když se k věci přidá ještě existenční tlak, potom to spíše, než pomalé vyhojení po skončení lockdownu dopadne tak, jak popisuje poutník stav vesnic v odlesněném kraji v půvabném filmu Muž, který sázel stromy.

A nebo daleko spíše tak, jak popisuje Adam Bodor stav společnosti v dystopickém románu Okrsek Sinistra. O povodí říčky Sinistry v Dobrinském polesí, kde vládne totalitní moc s absurdními pravidly, lidem lajnující životy i sexualitu. O místě, kde je každý vlastně odepsán a na nikom a ničem už nezáleží. Mimochodem, v tom románu mají jak neomezenou moc úřadů a "horských myslivců" tak i epidemii nemoci "tunguzská chřipka", kterou ale nepřenáší netopýr ale pták Brkoslav. Doporučuji knihu přečíst. nebo alespoň recenzi v odkazu, je fakt výživná.

PS: Prosím, sdílejte článek. Děkuji.




Autor: Martin Prášek | pondělí 1.3.2021 7:50 | karma článku: 29.18 | přečteno: 1009x

Další články blogera

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma článku: 21.76 | Přečteno: 529 | Diskuse

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 1272 | Diskuse

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma článku: 11.33 | Přečteno: 531 | Diskuse

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma článku: 36.14 | Přečteno: 1223 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 18.00 | Přečteno: 564 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 188 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 155 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 228 | Diskuse
Počet článků 330 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3055

Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...