Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ZN: zmenšili jsme vám dvůr. Zato sobě prodloužili bič! Váš stát.

Ve víru covidu zas lidem unikla jedna podstatná zhovadilost, kterou Velký Stát na svoje poddané ovečky uchystal. Tou pastí jsou DATOVÉ SCHRÁNKY - AUTOMATICKY ZŘÍZENÉ. Všem  živnostníkům  bez  pardonu, ostatním pak zákeřně za zády.

V nadšeném plácání, že nám stát milostivě umožní nevozit u sebe řidičák či malý techničák, protože si tyto údaje umí zjistit fízl z centrální evidence na počkání,  zaniklo  pár důležitých informací.

Tou dozajista nejhorší kulišárnou, jak na živnostníky, tak na prosté občany, je  změna Zákon č. 300/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů, uvedená v parlamentem schváleném znění jako sněmovní tisk 756/8

V § 4 odstavec 1 zní:„(1) Datovou schránku podnikající fyzické osobě, advokátu, statutárnímu auditorovi, daňovému poradci, insolvenčnímu správci, znalci, soudnímu tlumočníku a soudnímu překladateli zřídí ministerstvo bezplatně a bezodkladně poté, co obdrží informaci o jejich zapsání do zákonem stanovené evidence nebo rejstříku.“.

Který senát dolnil následovně:

Ministerstvo vnitra zřídí nejpozději do 31. března 2023 datovou schránku podnikajícífyzické osoby podle § 4 odst. 1 zákona č. 300/2008 Sb., ve znění účinném od 1. ledna2023, podnikající fyzické osobě, která je k 1. lednu 2023 podnikající fyzickou osobouzapsanou vzákonem stanovené evidenci nebo rejstříku, a nemá zřízenu datovou schránkupodnikající fyzické osoby. Větou první není dotčeno právo podnikající fyzické osobypožádat si v době od 1. ledna 2023 do zřízení datové schránky podnikající fyzické osobypodle věty první ozřízení datové schránky podnikající fyzické osoby.“

Nově schválené  paragray  v podstatě POVINNĚ A AUTOMATICKY ZAVÁDÍ  datové schránky VŠEM živnostníkům. Bez pardonu.  Takže fyzická osoba jakákoliv, včetně  těch opravdu nejmenších.  si bude muset  pořídit PC a internet. I třeba 80 letý dědek, co na živnostňák plete košťata, nebo bába, která uklízí chodby paneláků, zkrátka KAŽDÝ.

Ještě horší, že  zákon obsahuje STEJNOU PASTIČKU i na normální obyčejné lidi.

§3Datová schránka fyzické osoby(1)Datovou schránku fyzické osoby zřídí ministerstvo bezplatně fyzické osobě, která jezapsaná v základním registru obyvatel aplně svéprávná, bezodkladně poté, co fyzická osoba poprvé použije prostředek pro elektronickou identifikaci vydaný v rámci kvalifikovaného systému elektronické identifikace

 

Dodám jen, že oním učenou právničtinou označeným prostředkem pro elektronickou identifikaci, vydaný v rámci kvalifikovaného systému elektronické identifikace   je například vládní projek EIDENTITA   a patrně k němu budou patřit i různé  "bankovní identity". A  z definice fungování také zřejmě  EOBČANKA.

Co je na datové schránce tak eklhaft? Je to NEMOŽNOST VOLBY. Jakmile ji jednou máte, máte POVINNOST ji používat (a stát má povinnost pomocí ní s vámi komunikovat) a nikdy se jí nezbavíte. Plus další drobné vypečenosti.

Zartímco normálně vám  dojde oznámenka o uložení zásilky, vy si dojdete na poštu, vyzvednete, přečtete a založíte. Poštou přišedší dokument prostě strčíte do šanonu, a pokud vám nikdo nezapálí barák, máte ho doma. Ovšem, dokumenty z datové schránky ZMIZÍ ZA 90 DNÍ.
Aby dokument s datovky nezmizel, musíte si buďto data stahovat sami a uchovávat na disku (ale pravděpodobnost že vám chcípne disk, umře pc nebo chytíte ransomware, je dalekonásobně vyšší, než že vám zapálí barák ) nebo musíte poště ZAPLATIT komerční službu, zvanou DATOVÝ TREZOR .    Nestačí si také  dokument pouze vytisknout, protože pouze vytištěný nemá žádné právní účinky, musíte i na poště ZAPLATIT za autorizovanou konverzi, minimálně 30kč/dokument.  A to se vyplatí.

Další kulišárnou je velice vypečená fikce doručení: cituji:

Dokument, který byl dodán do datové schránky, je doručen okamžikem, kdy se do datové schránky přihlásí osoba, která má s ohledem na rozsah svého oprávnění přístup k dodanému dokumentu. Odesílatelům zpráv je zároveň vystavena doručenka s datem a časem doručení zprávy, a to bez ohledu na skutečnost, zda byla zpráva uživatelem skutečně otevřena a přečtena.

tzn je daleko větší pravděpodobnost, že obyč člověk či malý živnostník něco přehlédne, nestáhne. scénář "potřebuji se podívat, co mi psal finančák před týdnem, přihlásím se, a hned na mě spadne to, co mi psala sociálka včera, aniž bych si to přečetl" bude velmi velmi reálný. Zvláště u starších a ne tak PC gramotných lidí. Dá se tedy očekávat že si stát příde na desítky milionů díky penalizacím z  přehlédnutým dokumentům, etc .
A na neposledním místě, budou státní úředníci SPOLÉHAT že  lidé nebudou mít  aktivován datový trezor, a využijí toke zhovadilství a represi, viz tento příběh na D-fensovi

.......   správní orgán rozhodnutí ve spisu vyměnil schválně, a to ve spolupráci s druhým stupněm, aby tak zakryl chybu, kterou druhý stupeň udělal. Také vyslovil hypotézu, že ty zxxxi schválně počkali šest měsíců, aby mu zmizel dokument s druhoinstančním rozhodnutím z datové schránky, protože se jak známo odtud zprávy po 6 měsících mažou, pokud tedy nemáte datový trezor. Také prohlásil, že jsou to zmrdi a počítají s tím, že pokud by se pokusil operovat s původním zněním druhostupňového rozhodnutí, tak správní orgán prohlásí jeho kopii za nepravou, protože pravda je přece to, co je ve spise a na nějaké PDFko nějakého pana Brouka sere pes.

Je velice pravděpodobné, že spousta lidí to zákeřné  automatické zřízení datové schránky  prostě přehlédne, nebo si neuvědomí důsledky a konsekvence, které to ssebou nese. tím pádem zmeškají  důležitou korespondenci od státu a budou slovy  nádherně zaostalých horalů  Karpatského království - v pérdéli.. 
Připomenu z již uvedeného:  Zřejmě dostanete automatickou datovou schránku prvním přihlášením   například použitím  vládního projeku EIDENTITA a patrně k němu budou patřit i různé  "bankovní identity". A  z definice fungování také zřejmě  EOBČANKA.
Nenápadná mediální masírka už začala. Komerční inzerce bank na bankovní identitu nevyjímaje. Jednak vychcalováním digitálních identit v novinách, většinou doplněnou emočně laděnými titulky jásavého blbství jak o například zde:

Průlom: o digitální občanku je velký zájem, šetří čas a ulehčuje životZdroj: https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/bankovni-identita-banky-digitalni-obcanka-overovani.A210416_084442_viteze_sov

Ale zmíňku o pasti zvané POVINNÁ DATOVÁ SCHRÁNKA stěží někde najdete jediné slovo.  Necháte se, jako fyzická osoba chytit? Poprvé se těmito prostředky přihlásíte, kamkoliv. Na katastr? do banky ?  A už se vezete v něčem, v čem se vést nechcete.Az to připomíná to proslulé  "Měl tasíno, nevšim se, ohnul se pro vajgla  a probodl se" vodníka Čochtana. 
Státe, děkuji za další jíšku.
PS: Aby bylo jasno:  Nemám nic proti datovým schránkám pro korporace a stát (oba dva druhy subjektů mají dost zdrojů na další agendy). Pokud by byly jako doposud  DOBROVOLNÉ pro živnostníky, pak je na každém, ať si ji zavede.   Ale zavést je pro občany stylem podrazu a skryté pasti,  to je mi eklhaft!
 

PPS: co myslíte, bude pro účely automatického zřízení datové schránky za "podnikající fyzickou osobu" pokládán i  registrovaný zemědělec ? Bude tak k  traktoru, pluhu a dvoum kravám muset vlastnit i PC a podstupovat celou tu digitální šaškárnu?

Autor: Martin Prášek | čtvrtek 10.6.2021 13:12 | karma článku: 36,04 | přečteno: 1491x
  • Další články autora

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma: 21,93 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma: 26,93 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma: 11,71 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma: 36,14 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Společnost

Martin Prášek

Fialovo kouzlo nechtěného na první školní den

Bývá u nás letitou tradicí, že se prvního školního dne ve vybranýc třídách účastní vybraní hlavouni. Což je koneckonců dobře, občas díky kouzlu nechtěného vzniknou situace s neočekávanou konotací.

1.9.2022 v 11:29 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 330
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3056x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...