Islám - kde Bůh reguluje i smích ?

3. 07. 2014 16:54:59
Hledal jsem Islámský humor. Žerty, vtipy atd. Strýček Google pomáhal seč síly stačily. A co jsem našel ?
Karikatura
Karikatura "muslim style"

Anekdota, vtip, žert. Slovesný útvar který vzniká z čisté touhy po smíchu, zábavě, dobré náladě. Smích jak víme, prodlužuje život, uvolnuje napětí a boří bariery mezi lidmi. Ale taky nabádá k sebereflexi, k tomu, nebrat věci až tak vážně, zkrátka nežrat to tolik a podívat se na sebe i jiné pod jiným úhlem nežli tak činíme běžně. Zasmát se i sami sobě. A vadí jen hlupákům. To je jeho další blahodárná vlastnost.

Velice mne zaujal článek První muslimská Anekdota blogera Běhounka. Proto jsem hledal googlem muslimský humor. Něco co vzniklo jen tak pro potěchu duše smíchem. žhavil jsem Googla jak se dalo. A nenašel jsem.

Tedy našel jsem spoustu vtipů o muslimech. Nikoliv však muslimských. Za všechny jeden:

Zavolal jsem na Linku důvěry Islámského centra, že mám sebevražedné myšlenky. Všichni byli velice nadšení a ptali se, zdali umím řídit letadlo.

A skutečné "muslimské" ? Ty samozřejmě existují. To co pokládají muslimové za žert a nebo anekdotu jsou však spíše nábožensky indoktrinační minipříběhy. Podobají se spíše mravoučným příběhům typu Jak Kristus chodil se Svatým Petrem po světě, nežli humoru. Za všechny zde uvedený příklad:

V jedné ulici bydlela zbožná starší muslimka a hned vedle zlý ateista. Když se modlila k Alláhovi, často na ní zakříčel: "Žádný Bůh není !!! ". Ona starší dáma měla nějaké finanční potíže jednou se takhle při noční modlitbě odvážil požádat Boha o asistenci. Ó Alláhu, potřebuji jídlo. nedaří se mi příliš dobře, potřebuji nějaké potraviny. její modlitbu slyšel onen zlý ateista, a rozhodl se si ze zbožné myslimky vystelit. I položil jí ráno před dveře plnou tašku jídla. Ráno dáma našla tašku a hlasitě poděkovala Bohu "Alláh buď požehnán ! ". Vtom z křáku vyskočil zlý ateita a posměšně volal : Žádný Bůh neexistuje. Tohle jsem koupúil JÁ nikoliv Bůh !!! . Nato dáma pronesla: " Alláhu buď třikrát požehnán. Nejen že jsi mi ze své vůle zajistil potraviny. Ale ještě jsi nechal ďábla aby za ně zaplatil ! "

Ale skutečné anekdoty a žety ? Vzniklé jen pro ten smích, zábavu ? Ty, zdá se v Islámském světě takřka neexistují. A anekdoty o islámu samotném ? Ty jsou rovnou pod trestem zapovězeny Proč ? I to lze vygooglit.

Facebooková stránka Humour and Jokes In Islam má celý soubor pravidel a regulací , kterým musí správný Muslim svoje žertování podřídit. Je ovšem ještě poměrně benevolentní, neb žerty úplně nezapovídá. Jen musí být svázány tolikou regulací, že se člověku až hlava točí. Jen její přelad by vydal na samostatný článek.

Prorok řekl: Vše má svůj začátek. A nepřátelství má svůj počátek v žertech

A tak podle této benevolentní interpretace se například humor nesmí odchylovat od pravdy. Jak to chce ovšem zařídit, když podstatou anekdot jsou nadsázky, hyperboly a zveličení a zvýraznění jevů, o kterých anekdota hovoří a které pranýřuje ? Nesmí být o nevhodných tématech. Má být provozován jen doma mezi rodinou, na veřejnost nepatří, tam má být každý vážným a důstojným (sic).

Nutno ovšem podotknouti, že jiní učenci zaujímají proti humoru daleko npřátelštější postoj.

The Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “Do not laugh too much, for laughing too much deadens the heart.” (Saheeh al-Jaami’, 7312)

---

Prorok (necht jej mír a požehnání Alláha provází) řekl: Nesmějte se příliš. Příliš smíchu umrtvuje srdce

Rozhodně je pak jako nevíra chápán jakýkoliv projev humoru či žertu na adresu Islámu, Alláh a Proroka. Takovýto vtip je označen za "kufr" tedy nevíru, lépe řečeno odpadnutí od víry - a dle práva Šaría je trestán smrtí.

viz 1 . Making fun of Allaah, His Signs and His Messenger is kufr (disbelief) and the one who does that disbelieves thereby after he had believed. - Dělání žertů z Alláha, jeho znamení a jeho Poslů jest nevíra - A ti kdož tak činí ti nevěří poté co uvěřili.

a 2: ...This verse clearly states that mocking Allaah, His verses and His Messenger constitutes kufr,.... The verse also indicates that whoever belittles the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) is also a kaafir, whether he was serious or joking. -.. Tyto verše (Koránu) jasně říkají, že výsměch Allahovi, jeho veršům a jeho Poslu činí "kufr" (nevíru) . učiní li tak muslim stává se zároveň odpadlíkem od víry, ať již tak činí vážně nebo žertem.

The scholars are unanimously agreed that a Muslim who insults the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) becomes a kaafir and an apostate who is to be executed. This consensus was narrated by more than one of the scholars, such as Imaam Ishaaq ibn Raahawayh, Ibn al-Mundhir, al-Qaadi ‘Iyaad, al-Khattaabi and others. - Učenci se beze sporu shodnou, ze Muslim,k který urazil Proroka se stal odpadlíkem od víry a má být popraven. Tento konsenzus podporují významní učenci jako ...

A tak za politické vtipy v totalitách bývá pověstná "zlatá mříž". "Židovská anekdota" je v říši humoru a laskavé moudrosti nedostižným, pojmem. Vtipy na sebe mají i křesťané (Příklad:" Kdož bez hříchu, nechť hodí kamenem !" Hřímal ježíš nad davem pravopočestných chystajících se kamenovat prostitutku. Najendou přiletěl šutrák přímo mezi oči. Když se Ježíš zvedne ze země , podívá se a povídá "Hrome, MAMI, co tu děláš ??!" ). Dokonce sami sebe dokázali parodovat i Němci v třetí říši - jedné z nejtvrdších totalit. (Za všechny: "Jak se pozná čistokrevný Árijec? Je blonďák jako Hitler, modrooký a vysoký jako Goebbels a štíhlý jako Göring.").

Ale Muslimové ne. Ti to mají humor sami ze sebe zakázán pod trestem smrti. Zakázán přímo od Boha a jeho Proroka. A smích o čemkoliv jiném ? ten je sešněrován tolika pravidly, regulacemi a nařízeními, ne nepodobnými slavným banánovým a okurkovým vyhláškám EU.

Možná že Islám patří mezi dosti agresivní kulty právě proto, že pravidly kontroluje a svazuje nejen sexualitu - ale hlavně lidský smích ? Proto je Islám tak nepřípustný sebereflexi, neb lidem zakázal její základní podmínku - smát se sami sobě ? Ostatně, reakce na velmi známou karikaturu Mohameda o tom dokonale svědčí. Obávám se ale, že s takovouto podmínkou je vývoj islámu do umírněnější a tolerantnější formy naprosto vyloučen.

Autor: Martin Prášek | čtvrtek 3.7.2014 16:54 | karma článku: 36.49 | přečteno: 3101x

Další články blogera

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma článku: 21.76 | Přečteno: 529 | Diskuse

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 1272 | Diskuse

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma článku: 11.33 | Přečteno: 531 | Diskuse

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma článku: 36.14 | Přečteno: 1223 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.82 | Přečteno: 486 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 330 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3055

Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...