Martin Prášek

Spalovač Prezidentů.

4. 11. 2016 23:05:43
Ve středu 2. listopadu se měla v Ostravském Divadle Petra Bezruče odehrát inscenace Spalovač Mrtvol za přítomnosti manželky prezidenta, paní Ivany Zemanové. Bohužel, honorace se nedostavila. Světe div se - kvůli konspirační teorii

Podle této konspirační teorie, se kteroui přišli mluvčí hejtman Moravskoslezského kraje, pan Miroslav Novák ('ČSSD) , pan Ovčáček, a výpady na adresu divadla dorazil Miloš Zeman, měla být na první dámu připravována v rámci tohoto divadelního představení sofistikovaná provokace. To vše za účasti ČS televize a snad i agentů imperialismu a mandelinky bramborové. Jako ve večerníčku " Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni" , kdy intrikán Kolomajzna vyřvává: "Na císařpána chystají ATENTÁT" . A vodník Kebule vaří mlhu. Za pomoci médií .Zde a třeba zde.

Důkazy o chystané provokaci snáší pan Ovčáček na svém twitterovém účtu. Málem za ně pokládá snad i ředitele divadla, který první dámu očekával s kyticí. Jak ovšem záhy pochopíme, je hradní šaškec naprosto mimo mísu. Režisérka inscenace a umělecká šéfka divadla, paní Janka Ryšánek Schmiedtová si zahrála na radio Jerevan.... A jala se hradní psychózu uvádět na pravdivou míru. Prohlášení s jejím výslovným svolením přetiskuji.

V Ostravě dne 4.listopadu 2016

Divadlo Petra Bezruče se ostře ohrazuje proti lživým obviněním končícího hejtmana Moravskoslezského kraje, pana Miroslava Nováka, která zazněla na tiskové konferenci mapující návstěvu Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji.

Prohlášení jsou založená na zcela nepodložených spekulacích. Informují o chystané provokaci, která měla být připravena a odehrát se ve spojení s Českou televizí v ostravském Divadle Petra Bezruče, a to během návštěvy první dámy, paní Ivany Zemanové.

Ve středu 2. listopadu 2016 se v Divadle Petra Bezruče hrála nejnovější inscenace na repertoáru, Spalovač mrtvol. Na tuto zcela vyprodanou reprízu byla nahlášena skrze Moravskoslezský kraj také návstěva paní Ivany Zemanové. Dopředu bylo vše avizované tak, že si paní Zemanová přeje bez velkých oficialit navštívit divadlo. Umělecká šéfka Janka Ryšánek Schmiedtová k tomu říká: „Jsme divadlo, prostor pro otevřený dialog, a naším úkolem je hrát příběhy pro diváky. A paní Zemanová by byla jedním z diváků. Přišlo by nám pokrytecké vyřizovat si jakékoliv své názory skrze rodinného příslušníka – v ten moment našeho diváka. Přišlo nám ale stejně pokrytecké sundávat tibetskou vlaku, která na divadle visí už více než čtrnáct dní, a před bezpečnostní jednotkou paní prezidentové ukrývat otevřený dopis, který jsme panu prezidentovi Zemanovi napsali – a který mohou do 17. listopadu, než bude odeslán na Hrad, podepisovat i naši diváci. Tento dopis, stejně jako vlajka, je a byl v divadle, na našem facebookovém profilu i na webu divadla veřejně vystaven už před 26.říjnem, kdy k Bezručům přijela část týmu paní Zemanové celou návštěvu připravit. Nic jsme neskrývali, v žádném případě jsme nechtěli provokovat v rámci divadelního představení, ale také nic předstírat – jen jsme chtěli odehrát reprízu Spalovače mrtvol, což se také stalo.“

Česká televize byla ohlášena na reprízu Spalovače mrtvol už řadu týdnů, v ten večer natáčela reportáž, a to do pořadu Divadlo žije, s návštěvou první dámy její přítomnost neměla cokoliv společného.„Žádná provokace se neplánovala, to je jedna velká konspirační teorie a kdyby to nebylo tak smutné, je to vlastně úsměvné. Skutečně se nemáme, jak nás nabádal pan prezident, za co stydět.“dodala Janka Ryšánek Schmiedtová.

Takže: Na protest proti zbabělému chování čelních ústavních činitelů v souvislosti s návštěvou Tibetského Dalajlámy, visí na Ostravském divadle Tibetská vlajka. A pod ní hrají hru "Spalovač Mrtvol", jejíž hlavní hrdina, pan Kopfrkindl zabíjí svoje blízké neboť is myslí, že jest vtělením Tibetského Dalajlámy a je jeho posláním zbavit svět utrpení (vědí to vůbec pánové Ovčáček či Zeman ? ). A do toho chytne první dámu rapl, že za ní v divadle někdo sedí. A MuldrScullyová Ovčáček snáší akta kiX neprůstřelných důkazů, že UFO přecejen přistálo .

Tohle je možný jen v Čechách. Větší absurditu by ani Václav Havel nebo Samuel Becket nenapsali. Vsadil bych se že pan Godot s hůlkou obchází o půlnoci kolem Ostravského divadla a potutelně se kření pod fousy. .Jen si musí dát pozor aby jej neprohlásili za teroristu a hradní paranoia na něj napoaslala rovvnou zásahovky.

Varující ovšem je, co si takový establishment o sobě myslí. Že si před nimi všichni sednou na zitsflajš a ohnou hřbet ? Že když se velectněně objeví, lidé zametou smetánce nepohodlné věcvi pod kobereček, aby snad nedráždily ? Uklidíme, vyluxujem, sprosté nápisy vápnem zamalujem, vyfasujem mávátka a budeme volat Hurá, jako když ve Skřiváncích na niti měl do Kladenské huti přijet soudruh Nejedlý ? Že snad i mlíkaři budou kvuli nim mizet ?

Celá aféra má tedy potenciál přerůst do ještě větší ostudy, nežli jsme kdy doufali. Komické ovšem je, že na to nikdo se Zemanových odpůrců nemusel ani hejbnout článkem prstu. O Spalovače Mrtvol se hradní establishment popálil sám. Díky své zbrklosti, nabubřelosti a především .. špatnému svědomí.

PS: Aféra s vyznamenáním nevyznamenáním pana Bradyho ukázala, jak dovede být hradní establishment a jeho klika pomstychtivá. Dá se tedy očekávat, že proti Divadlu petra Bezruče a i proti samotné režisérce Ryšánek Schmiedtové rozpoutají kampaň nebo alespoň skryté ataky a naschvály. A to nejen za onu smyšlenou provokaci. Ale zejména za to, že si nenechala šlapat po hlavě a nařčení se ohradila. A bude záležet opět na divadelnících, zdali dokáží projevit solidaritu, nebo zdali nechají společnost sklouznout do dalšího patra pomyslné morální stoky.

PPS: Celá aféra vypukla přesně k narozeninám paní režisérky Janky Ryšánek Schmiedtové. Pak pánové - všichni tři Ovčáčku, Zemane i Nováku vězte, že opravdový Gentleman (ne že by jste jimi snad byli, ale dozajista se za ně pokládáte) daruje Dámě k narozeninám kytici živých květů, nikolivěk pugét konspirací, lží a pomluv.

Autor: Martin Prášek | karma: 40.12 | přečteno: 5116 ×
Poslední články autora