Kdyby byl Jan Palach bloggerem...

"Vzhledem k tomu, že se naše národy ocitly na okraji beznaděje, rozhodli jsme se vyjádřit svůj protest a probudit lidi této země", napsal tehdy Jan Palach. Myslíte že ten jeho dopis by dnes na blogu opravdu  zůstal ?

Ano, vím. Srovnání činu Jana Palacha a dalších, kteří se chtěli sebeobětováním postavit lhostejnosti mezi Českými lidmi, rozrůstající se normalizaci a zvykání si na život pod knutou Ruského okupanta, který zadusil naděje na to, že Socializtmus může mít i jinou tvář, nežli gulagů, lidových milicí a drátu na hranicích a zacpaných hub, s činem pana Janoty  na první pohled pokulhává.

Zatímco oběť Pochodní z počátku roku 1969 byla míněna jako altruistické gesto sebeobětování ve prospěch Občanů Československé republiky, řešl pan Janota svůj soukromý pád až na dno. Řekli bychom na první pohled. Ale už na ten druhý je vše trochu jinak.

Pana Janotu totiž semlel SYSTÉM. Nelidský, zákeřný a SYSTÉM.. Tentýž systém, jehož je součástí a přiznejme si, potenciální obětí každý jeden z nás.

Pan Janota byl - alespoń dle referencí z místa bydliště slušný bezproblémový člověk, který se bohužel zadlužil. Čím se stal masem pro upíry hyeny a piavice. Z toho, co je veřejně známo,  v době kdy spal po noční šichtě,  vnikli mu do jeho bytu dva exekutoři či zaměstnanci exekutora. Pan Janota je pokládal za zloděje .... A  nelze se divit, když se vzbudíte a uvidíte doma  cizí lidi  - a zahnal je za použití varovného výstřelu legálně drženou zbraní.  Co následovalo, byly policejní  manévry, zásahocvka, vrtulník

Řekli by jste "nebezpečné vyhrožování + nepřiměřená obrana " ? Kdepak. Postupně se obviněn í stupńovalo až k pokusu o dvojnásobnou vraždu úřední osoby, kasa cink 15 let až doživotí. Nakonec obdržel  12 let natvrdo. Drsná pomsta za dvoje p*é trenky pánů eexekutorů.

Čím více  se o případ zajímám, tím je jistější, že se jedná o SYSTÉMOVOU POMSTU. Exemplární trest, který má držet plebes v lajně a šoupat nohama. Kde šlo o EFEKT více nežli o Spravedlnost. Konečně srovnání s některými jinými causami, které se podobají jako vejce vejci ale mají diametrálně odlišný výsledek, to o něčem vypovídá. Pro znalé causa Bojku například. (ale více v dalším blogu dá-li Bůh a censor)

Poté co z něj  udělali vraha, kriminálníka a padsla i poslední naděje v podobvě odvolání, poté co obdržel předvolání  k nástupu výkonzu trestu, vyfotil pan Janota 16 února  následující selfie, kterou umístil na  sociální síť. Z kontextu a událostí příštích dnů až zamrazí.

Dne 22.02  krátce po druhé hodině napsal pan Janota předposlední  blog "Jak se to vlastně celé stalo", který si na zdejším blogu můžetze ještě přečíst.  Poté, v 15:58 publikoval svůj poslední blog, "Když vám vezmou právo rozhodovat o svém životě" prakticky dopis na rozloučenou.  Zde jej ovšem nenajdete, byl smazán redakcí. Nicméně, již po netu žije vlastním životem. Ne, nedám sem ani odkaz, nechci tento blog vystavit nebezpečí smazání.(viz níže) . Prakticky několik minut poté, co byl  tento text publikován , vystoupil na zábradlí balkonu bytu v 7 patře. Ani záchranné složky ani policejní  vyjednavač ( kterému tehdy před rokem dobrovolně odevzdal pistoli)  již nic nezmohly a tak po  hodinu a půl trvajícím dramatu svůj čin dokonal.  Upřímnou soustrast pozůstalým a čest jeho památce

První, co musím vyřešit je obrovské LIDSKÉ SELHÁNÍ.  Selhání MOJE VLASTNÍ. Když jsem totiž v inkriminovaný den kolem půl páté  otevřel  onen poslední článek na blogu, víte co jsem udělal ? Právě že VŮBEC NIC, jen si řekl, že o cause budu muset zjistit víc. A i když se  nakonec ukázalo, že v onu dobu již nebylo možno cokoliv změnit, neb drama již probíhalo, Přesto fakt, že jsem alespoň nezvedl telefon a neinformoval záchranné složky pokládám za jedno ze svých největších životních selhání. A tak se zdá že z lidí si štít Lidství z blogerů udržel akorát Vít Hasan, který se po přečtení blogu s panem Janotou kontaktovat pokusil. Cituji:

Včera jsem mu volal 15 minut poté, co jsem dočetl jeho článek, mobil zvonil, ale nikdo ho nebral. Napsal jsem mu sms, ať neblázní.. Ale zpět k tématu.

Jak se však k inkriminované věci postavila redakce ?  Ano, poté, co bylo jasné, že pan Janota skutečně sebevraždu spáchal, smazali jeho poslední blog. Svoje důvody pak  redakce vysvětlila v článku

Se smrtí se nekupčí aneb proč jsme smazali text pana JanotyZdroj: http://info.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=588831

ze kterého mimojiné vyplývá  že byli v kontaktu s policií i krizovými centry.

-----

DOPLNĚNO 26.02:  Jenže 23 obdrželi bůlogeři poštu od helpdesku, ve které se píše:

Nesmírně nás mrzí, že jsme se o blogu pana Janoty dozvěděli až v pozdních večerních hodinách, kdy nás na něj upozornil jeden z blogerů (kterému tímto děkujeme). Vzápětí však bohužel přišla zpráva, že Jaroslav Janota zemřel.

Až v pozdních večerních hodinách a až na upozornění ? To vcelku překvapuje, neboť administrátoři (cenzoři) obsah blogů kontrolují a reakce bývá rychlá - skuste do blogu třeba "propagovat hnutí směřující", popírat Holocaust, otřít se o privilegované skupiny, nebo nadávat na Romy. A pojedete odsut jako namydlený blesk.

Na druhou stranu, v zájmu objektivity,  ovšem nelze vyčítat redakci, že akutnost hrozby nerozpoznala, zejména když i mě samotnému unikla.  

------

Také ty důvody ke sprovození posledního blogu pana Janoty ze světa nechápu. Rezonují  totiž prázdnotou.  Až v diskuzi paní redaktorka  Tereza Janků ozřejmila, jak se to s tím kupčením myslí 

Jako administrátoři blogu jsme měli na výběr ze dvou možností: blog ponechat, a ponechat ho tak nejenom jako svědectví o tragickém osudu pana Janoty, ale také jako zdroj výdělku pro iDNES.cz (každé kliknutí znamená zároveň zobrazení reklamy) a zdroj, z něhož mohou čerpat bulvární média svou lacinou senzaci. Druhou možností bylo blog stáhnout. Dát přednost ohledu k rodině a přátelům. Věřte, že než jsme se pro druhé řešení rozhodli, věc jsme pečlivě zvažovali - přání pana Janoty zpřístupnit svůj text skrze náš blog samozřejmě roli také hrálo. Nakonec převážily důvody, které uvádíme v blogu. Se smrtí se neobchoduje.

Argument je to pohříchu lichý. Faktem je že veškerá média a IDNES nevyjímaje, vždy vydělávala na neštěstí a smrti. Nalistujte si zprávu o jakémkoliv neštěstí nebo teroristiském ůtoku.  Plave v čem ? No v moři REKLAMY.  A mnohdy reklamní systémy  vyrobily "kontextově citlivě"  nechtěně i velmi cynické situace. Nad rím, že smrt generuje reklamní prostor jsrem se již zamýšlel po neštěstí vlaku u Santiago de Compostella.  Zpráva o katastrofě byla okořeněna reklamou na chipsy a sloganem "Až se budete  grilovat u vody..." Ve vlaku tehdy uhořelo 80 lidí. Nazval jsem tuto praktiku "lepením billboardů na pohřební vozy"

Bohužel, neušel tíémuž in memoriam ani pan Janota. Jak se asi musí cítit ti redakcí zménění přátelé a rodina pana Janoty, když u článku o jeho smrti - o smrti člověka, ze kterého udělal SYSTEM justičního vraha  - uvidí TUTO reklamu ?

Argument redakce o "nekupčení se smrtí" tedy neobstojí. Vzhledem k tomu, že reakce jeho poslední blog smazala a  oficiálně zakázala ostatním bloggerům  tento text znovu publikovat - a těm, kteří se o to pokusili článek smazala, vzniká docela nepěkný dojem.

Dojem, že  spíše, že jde o snahu, aby se jeho zoufalý čin nemohl stát onou hořící pochodní,  která zvedne lidi z jejich pohovek, a inspiruje je k tomu, aby šli tomuto SYSTÉMU rádně a tvrdě po krku.

Důraz na pietu, soucit a nebulvárnost u redakce renomovaného celorepublikového média chápu.Stejně tak chápu legitimní zájem na tom, aby se blogy idnesu nestaly vývěsním štítem posledních dopisů sebevrahů. Nicméně na případ a příběh pana Janoty je tato bezesporu legitimní snaha aplikována až příliš křečovitě.

Otřesná a majestátem Smrti posvědcená poslední slova člověka   mohla totiž strhnout pozornost k problému,  který na stejné zábradlí balkonu může postavit desetitisíce lidí. Tento systém mohou ohrozit a deinstalovat, jen vzbouření přiměřeně naštvaní lidé, kteří se mu postaví.  Jenže ani ten největší sud střelného prachu nebouchne, chybí-li mu JISKRA. Smazání posledních slov pana Janoty vidím jako nešťastné, právě proto, že působí dojmem pokusu tuto jiskru uhasit a zašlapat.

Znamená to, bohužel, že nelidský a zákeřný SYSTÉM to  zase ve zdraví přežije.

Že bude více lidí jako byl pan Janota, které systém zahnal do kouta, a proto ukončí život tragicky.

Ale pozor bude i více lidí jako pan Antonín Blažek  z Frenštátu pod Radhoštěm.  Který v roce 2013  když jej systém a sousedé zahnali do kouta, je vyhodil do vzduchu i s celým panelákemVíc lidí, kteří v zoufalství budou při své sebedestrukci ochotni vzít co nejvíce lidí ssebou.

Znamená to ovšem také , že příště, můžem být obětí systému kdokoliv další. Vy.. Vy.. Vy tam vzadu.... Kdo bude další ? 

Zvažme všichni, zdali jsme ochotni tuto cenu nést.

PS: Mistr Janota, R.I.P. Také Upřímnou soustrast jeho rodině, přátelům a dalším  pozůstalým.

Autor: Martin Prášek | neděle 26.2.2017 8:43 | karma článku: 30,72 | přečteno: 655x
  • Další články autora

Martin Prášek

Česká politická stonožka.

3.2.2022 v 9:54 | Karma: 35,56

Martin Prášek

Generace rozbitých opic

1.3.2021 v 7:50 | Karma: 29,30
  • Počet článků 330
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3056x
Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...