Martin Prášek

Kontrolní hlášení = nula od nuly pošla ?

24. 04. 2017 8:35:06
Ministerstvo Financí Andreje Babiše se chlubí, kolik nám přinesla do společné kasy buzerace podnikatelů zvaná kontrolní hlášeni.Prý kolem 12 miliard. Co se ovšem stane, když to někdo OPRAVDU spočítá?

Ve své zprávě vyčíslilo ministerstvo financí přínos kontrolních hlášení:

Jednoznačný pozitivní vliv na inkaso DPH mělo, vedle autonomního růstu spotřeby, hlavně tzv. kontrolní hlášení. Na základě dostupných údajů můžeme konstatovat, že rozpočtový dopad kontrolního hlášení nejenže překročil očekávání pro letošní rok, ale již v roce 2016 dosáhl a splnil cíl pro rok 2017. Zatímco plánovaný přínos kontrolního hlášení byl 9 mld. Kč, skutečný efekt podle analýz Ministerstva financí představoval 10-12 mld. Kč. Vyšší než očekávaný celoroční příspěvek kontrolního hlášení k inkasu DPH tak dokazuje, že v rukou Finanční správy se jedná o jednoznačně velice úspěšný nástroj pro boj s daňovými úniky. Zdoj tato stránka ministerstva financí.

Dokonalý úspěch. dohnat a překročit, plán splnit na 110 procent. Tato čísla v médiích převzal leckdo a plebes tleskal jak těm kulakům a mandelince bramborové Andrej zatnul tipec a žílu u pytlíku. Bohužel, žádného ekonoma - a předevší žádného novináře nenapadlo, ptát se, jak k těmto číslům MF došlo.

Bohužel pro pana Babiše (jehož nápadem kontrolní hlášení byla) , se jeden člověk našel. Byl jím blogger Michal Škop z aktualne.cz.

Tento člověk si nejprve díky dobrodiní zákona o svobodnému přístupu k informacím vyžádal jak data tak i metodiku onoho výpočtu a ten zopakoval. A samozřejmě to sedělo.

Naprosto geniální tah ovšem bylo, že metodiku výpočtu přínosu kontrolních hlášení použil také - na data z minulých let, kdy kontrolní hlášení ještě neplatilo.

A zjištění bylo šokující...

stejnou metodou, jakou použilo MFČR, dojdeme k tomu, že v roce 2014 kontrolní hlášení přinesla přes 6 miliard na zvýšeném výběru DPH. V roce 2011 potom 3 miliardy.

Fór je ale v tom, že kontrolní hlášení se zavedla až v roce 2016. Rozumná metoda odhadu vlivu kontrolních hlášení by tedy musela dojít pro ty roky před 2016 logicky k 0.

Jako občané si udělejte závěr sami.Celý článek páně Škopa zde.A to prosím včetně zdrohjů dat a konkrétních výpočtů.

Bohužel pro nás, OBČANY a podnikatele si páně Škopově čísel "nepovšimli" opoziční politici a ani oficiální novináři - třeba aby zopakovali výpočty páně Škopa, ptali se úředníků a politiků nepříjemné otázky a tak dále. Jak to ostatně k roli žurnalistů ve fungující společnosti neodmyslitelně patří. Ovšem zdejší novináři mají unikátní příležitost tuto informaci "nepřehlédnout", vždyď budou z důvodu kontroly před nevhodným obsahem číst tento blog...

Můžete sice říci, že jsem dnes žádnou podstatnouu investigativní činnost nepředvedl. A budete mít pravdu. Jen jsem v podstatě poukázal na výsledky práce jiného. Je však důležité a v zájmu veškerého občanstva aby informace jak o fiasku kontrolních hlášení, tak o tom, že si jedno ministerstvo, pod vedením jednoho ministra cucá náhodná čísla z prstu, nezapadla ale dostala se k největšímu počtu voličů. Zejména tehdy, jedná li se o výsledky opatření, které onen ministr sám vehementně politicky prosazoval. A zejména, máme li volební rok.

A moji občanskou povinností je přispět k tomu svojí troškou do mlýna (a blogu)

Autor: Martin Prášek | karma: 34.01 | přečteno: 1278 ×
Poslední články autora