Vláda zamlčela, že má zákonnou povinnost hradit škody za mimořádná opatření

15. 03. 2020 10:03:45
A divím, se ,že to nevyšťourali ani novináři. Vláda vyhlásila na území ČR řadu krizových opatření dle tzv krizového zákona . Tím pádem řekla ono pověstné A. Zapoměla podle téhož zákona, ovšem dodat i to neméně pověstné B.

V sobotu v brzkých ranních hodinách vydala vláda následující usnesení:

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

ze dne 14. března 2020 č. 211

o přijetí krizového opatření

V návaznosti na usnesení vlády č. 194 ze dne 12. března 2020, kterým vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru, označovaný jako SARS CoV-2, na území České republiky nouzový stav a ve smyslu § 5 písm. a) až e) a § 6 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro řešení vzniklé krizové situace, rozhodla o přijetí krizových opatření, tímto ve smyslu ustanovení § 5 odst. 1 písm. e) a § 6 odst. 1 písm. b) krizového zákona

Vláda

I. z a k a z u j e

s účinností ode dne 14. března 2020 od 6:00 hod. do dne 24. března 2020 do 6:00 hod. maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách,

kde se přímo odvolává na tzv Krizový zákon

Přestože otázka zajištění pouhé existence postižených firem nebyla v usnesení řešena, existoval již před tím program půjček pro postižené podnikatele

Na takzvaný program COVID nedosáhne každý. Minimální výše úvěru 500 000 Kč a je to pořád úvěr, který musí firma splatit. A pouze na DVA roky, tedy minimální splátka přes 20 000 měsíčně. Pro malé firmy a řivnostníky nedosažitelné a nereálné. Pomoc jen pro ty velké.(jako obvykle)

Fráze o tom, jak budou snižovat hranice půjčky a přesouvat peníze, už z úst vlády zazněly. Vláda by samozřejmě chtěla, aby si podnikatelé PŮJČILI na to , co ona sama musí platit ze zákona. Proto o tom mlčí.

Zákon č. 240/2000 Sb. (Krizový zákon) ovšem mluví jasně, cituji.

§ 36

Náhrada škody

(1) Stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními a cvičeními (§ 39 odst. 4) prováděnými podle tohoto zákona. Této odpovědnosti se může stát zprostit jen tehdy, pokud se prokáže, že poškozený si způsobil škodu sám.

(2) Náhrada věcné škody vzniklé při činnosti orgánů provádějících krizová opatření nebo při uloženém poskytnutí věcných prostředků se poskytuje podle právních předpisů platných v době vzniku škody.

----------

(4) Peněžní náhradu poskytne ten orgán krizového řízení, který nařídil krizové opatření nebo cvičení, při němž anebo v jehož důsledku vznikla škoda či újma.

(5) Nárok na náhradu škody s uvedením důvodů uplatňuje právnická nebo fyzická osoba písemně u příslušného orgánu krizového řízení do 6 měsíců od doby, kdy se o škodě dozvěděla, nejdéle do 5 let od vzniku škody, jinak právo zaniká. Orgán krizového řízení může v případech hodných zvláštního zřetele přiznat náhradu škody i po uplynutí termínu k podání žádosti nebo i bez podání žádosti, ale nejdéle do 5 let od vzniku škody.

Podtrženo, sečteno: Je faktem je, že vláda má zákonnou povinnost Vaše škody nahradit! . Ano, bude to mnoho žáídostí a velké částky, takže věřím, že by se této odpovědnosti ráda zbavila. Ale nemůže se vyzout ze zodpovědnosti!

Takže vážení.Utrpěli jste uzavřením provozoven škodu, které jste nemohli předejít ? Musíte si připravit podklady, pro její prokázání.

1: Udělejte inventuru zkaženého zboží. Zkatalogizujte, nafoťte, nechte si protokol potvrdit světky.

2: Vyčlente si faktury a dodací listy za ono zboží.

S prokázáním škod na tržbách to bude horší, nicméně:

3: připravte si objednávky, rozpočty a bilance zrušených akcí, zálohy, které musíte vracet etc.

4: Vzhledem k EET bude pravděpodobně možné prokázat i ztrátu v tržbách, a vykázat ji jako škodu. Takže budete muset udělat eonomickou bilanci za loňské období, doložit dodáky a tržby za stejný časový úsek loni a tvrdit, že letos by to bylo minimálně stejné. Ale dá se očekávat, že se budou kroutit jak žížaly na rozpálených kamnech.

5: tuto žádost o odškodnění odeslat orgánu, jehož rozhodnutím škoda vznikla (Vládě ČR). A předpokládám, že existují nějaké správní lhůty...

A doufat , neboť všichni víme jak u nás právo funguje...

PS: Je možné, že v době vyhlašování oněch krizových opatření vláda o této své povinnosti prostě NEVĚDĚLA ? Každopádně, jsem zvědav na premiérovu reakci..

PPS: článek o tom byl už i zveřejněn na Hospodářských novinách

UPRAVENO 25.03: Vláda změnila legislativní rámec zavření provozoven tak, aby odškodné už NIKDO nedostal.(maximálně tak za období 14-24.03).

Autor: Martin Prášek | neděle 15.3.2020 10:03 | karma článku: 46.97 | přečteno: 216878x

Další články blogera

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma článku: 21.76 | Přečteno: 528 | Diskuse

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 1272 | Diskuse

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma článku: 11.33 | Přečteno: 530 | Diskuse

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma článku: 36.14 | Přečteno: 1222 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 11.46 | Přečteno: 102 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 26.48 | Přečteno: 409 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 537 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 240 | Diskuse
Počet článků 330 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3055

Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...