Otevírací doba přes velikonoce - Vítězem zmatku bude jen COVID

29. 03. 2021 10:46:07
Když už nám vláda málem zrušila velikonoce, co myslíte, nakoupíte si alespoň před "prodlouženým víkendem" v pohodě? No samozřejmě, nenakoupíte - pandemii ku prospěchu.

Co myslíte, ví se již, jak budou přes velikonoční svátky otevřeny oibchody? Trochu jsem v tom bádal, a věru je to zmatek. A jediný, kdo s toho bude mít prospěch, je COVID sám.

O tom, které obchody budou mít na Velký Pátek otevřeno, informuje článek na Novinkách.

Na Velký pátek a přes víkend mohou mít obchody otevřeno standardně, pokud se jich ovšem netýkají aktuálně platná vládní opatření. V jejich důsledku jsou momentálně zavřené např. prodejny obuvi a textilu, papírnictví a většina služeb.

V běžném režimu mohou i nadále fungovat například:

  • Prodejny s potravinami, drogerie, lékárny, obchody s krmivem, optiky či malé prodejny novin a tabáku.
  • Taxislužby, myčky bez obsluhy, pohřební služby či pokladny jízdenek.
  • Provozovny, kde si mohou lidé vyzvednout předem objednané zboží.
  • U stravovacích provozů se režim nezmění, nadále budou moci občerstvení prodávat přes výdejní okénka. Ta mohou být otevřená do 21. hodiny.

Zdá se to být jasné: Na velký pátek OTEVŘENO, tedy alespoň ti, kteří otevřeno mít mohozu

Jenže, již 27 ledna , tedy před tím, než vyšel daný článek (a posouvaný dále v následujících ) vládní opatření obsahuje zákaz: který pokračuje až do dnes

6.

maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb v provozovnách ve státní svátek a v ostatní svátek po celý den a v ostatní dny v čase mezi 21:00 hod. až04:59 hod. stím,že tento zákaz se nevztahujena činnosti, které nejsou živností podle živnostenskéhozákona, anaprovozování:

a)čerpacích stanic s palivy a mazivy,

b)lékáren,

c)prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích,

d)prodejen ve zdravotnických zařízeních,

atd...


Velký pátek i Velikonoční Pondělí jsou OSTATNÍM SVÁTKEM podle Zákona č. 245/2000 Sb.Zákon o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu

§ 2

Ostatní svátky

Ostatními svátky jsou 1. leden - Nový rok, Velký pátek, Velikonoční pondělí, 1. květen - Svátek práce, 24. prosinec - Štědrý den, 25. prosinec - 1. svátek vánoční a 26. prosinec - 2. svátek vánoční (dále jen "ostatní svátek").



To tedy jasně říká, že na Velký Pátek a na Velikonoční musí být až na řídké vyjímky VŠE ZAVŘENO, ano, včetně potravin, domácích potřeb, železářství, drogerií, večerek a prodejen pod 200m2 (tedy těch, co smí mít v nouzáku otevřeno). Jestli se zákaz týká i výdajových oken restaurací si nejsem jist.

Každopádně, informací o tom, zdali bude mít tenkterý řetězec či supermarket otevřeno na velký Pátek nebo dokonce na Velikonoční pondělí se na jakýchkoliv jejich stránkách dobrati nelze. I když se podíváte na jakýkoliv zpravodajský web, najdete JEN DOHADY (např zde a zde.), nebo vlbec nic. Jen tu a tam mi ústně přímo v prodejnách konstatovali, že se zavírat na Velký pátek prý nebude. Což je samozřejmě v rozporu s aktuáně platným vládním nařízením.

Takže bych to typnul tak, že mnohé supermarkety či řetězce prostě OTEVŘOU, spoléhaje jednak na to, že eventuelně pokuta bude pro ně řádově nižší, než zisk z onoho dne, jednak na to, že si PČR těžko lajsne přijet se zásahovkou zavírat supermarket stejně intenzivně, jako třeba vaňkův kopec. Byla by to politická sebevražda. Ale vymlátit někde hospodu, či večerku, to zasejc jo. Zákony totiž u nás platí jen pro ty nejmenší.

Zkušenost nás učí, že kdykoliv je prodejní doba omezena, vzniká v obchodech nákupní panika. A když ne panika, tak rozhodně velmi zvýšená koncentrace lidí ve dny předcházející. A dá se očekávat, že už od středy bude v supermarketech situace obzvláště výživná a dají se očekávat skrumáže lidí, kteří by si v pohodě nakoupili v pátek, nebo využili malé večerky v pondělí.

COVID se nešíří díky MOBILITĚ, ale díky KONCENTRACI lidí. Koneckonců, proto jsou přeci zakázány festivaly, kina, koncerty, že? Takže taková skrumáž má reálný potenciál neutralizovat veškerá vládní opatření a zapálit další vlnu epidemie. A tady visí ve vzduchu prastará otázka KOMU KU PROSPĚCHU ?

Modifikovaná Occamova břitva sice nařizuje: Nepředpokládej zlý úmysl tam, kde lze věci vysvětlit pouhou neschopností , tady se mi to však jako neschopnost rozhodně nejeví!.

„Nejhorší by bylo, kdyby se všichni rozjeli někam na pomlázky a tam se sdružovali. To si budeme muset tento rok odpustit,“ řekl Smejkal.

Zajímavé. Odjet na pomlázku VADÍ. Obrovské skrumáže v marketech, ještě zesílené omezením prodejní doby NEVADÍ.

Sněmovna nechce povolit delší nouzový stav, takže věrchuška NUTNĚ POTŘEBUJE katastrofu. Něco, co umožní ve jménu Covidu zesílit restrikce, zvýšit perzekuci obyvatel a ještě přitvrdit na lidi, kteří už toho beztak mají plné zuby. A dát hlupákům a vládním trollům munici k trefování se do lidí i do kritiků vládních opatření.

Vláda v podstatě vytvořila podmínky pro zhoršení situace (což ovšem není žádné překvapení, to dělá už dlouho) aby potom po Velikonocích mohla zvedat varovně prst, osočovat lidi z neposlušnosti a nespolupráce, a především UTÁHNOUT ŠROUBY restrikcí a perzekucí. A počty proočkovaných týdně dál klesají...

Tož fakt veselé velikonoce.

Autor: Martin Prášek | pondělí 29.3.2021 10:46 | karma článku: 23.17 | přečteno: 864x

Další články blogera

Martin Prášek

Datová zpráva byla z datové schránky ministerstva stornována...

Od 1.1. 2023 byla všem spolkům a všem podnikajícím fyzickým osobám povinně a bez diskuzí zřízena DATOVÁ SCHRÁNKA. Kromě úsporou času argumentovali zastánci povinných DS takéSPOLEHLIVOSTÍ a nepopiratelností doručení státnímu úřadu.

1.3.2023 v 8:30 | Karma článku: 21.76 | Přečteno: 529 | Diskuse

Martin Prášek

Jak nám Babiš uplatil voliče vpodstatě v přímém přenosu.

Ještě nad úmrtním oznámením Generála Pavla jsem se domníval, že více svinstva už ve volební kampani být nemůže. Ale že úderem sobotní 14:00 s uzavřením volebních místností shtstorm opadne a bude klid. Jenže nebude.Bude průšvih.

26.1.2023 v 21:51 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 1272 | Diskuse

Martin Prášek

Tak nám otrávili prezidentského kandidáta?

Prezidentské volby u nás finišují. A zatímco nemocný prozápadní kandiát generál Pavel ruší pro nemoc program,zatímco jeho konkurent Andrej Babiš šlape na plyn.A mě nezbývá, než si vzpomenout na rok 2004 na otravu Viktora Juščenka

24.1.2023 v 12:21 | Karma článku: 11.33 | Přečteno: 531 | Diskuse

Martin Prášek

Pokuta 100 litrů za to, že HASIL požár NP České Švýcarsko...

Pamatujete na lihovarníka, který začátkem covidu navařil místo chlastu dezinfekci ? A kterého za to zaklekl celní úřad? Tak tady máme ještě něco daleko absurdnějšího.Muže, který vrtulníkem "nedbalostně hasil" požár.

31.10.2022 v 14:56 | Karma článku: 36.14 | Přečteno: 1223 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2021 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 290 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 330 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3055

Člověk, který to vidí po svém.. Píšu tady hezky zvostra od podlahy o věcech, které mě se.... ehm, sejří...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...